Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Примјена Плана оптимизације јавне управе кључна активност реформе јавне управе

Објављено: 27.07.2018. 19:22 Аутор: МЈУ
„Примјена Плана оптимизације јавне управе кључна је активност реформе јавне управе, која треба да допринесе унпаређењу функционалности и ефикасности јавне управе“ – оцијењено је на дводневној радиници „У сусрет примјени новог законодавног оквира за службенички систем на локалном нивоу“ која је одржана је у организацији Министарства јавне управе у сарадњи са УНДП-ом петходна два дана. На радионици, која је намијењена главним администраторима и службеницима задуженим за управљање људским ресурсима, разматран је службенички систем у контексту новог Закона о локалној самоуправи и новог Закона о државним службеницима и намјештеницима и мјере за оптимизацију броја запослених у јавном сектору на локалном нивоу.

Државни секретар Министарства јавне управе, Горан Јоветић, у уводном дијелу је казао да политика оптимизације представља дио ширег програма укупне реформе јавне управе засноване на модернизацији државе, оптимизацији, ефективности, повећању ефикасности, смањењу трошкова, рационализацији радне снаге, унапређењу квалитета јавних услуга и др. Јоветић је казао да је у претходном периоду успостављен нормативни оквир за професионализацију државних службеника на централном и локалном нивоу, створени услови за поједностављивање административних процедура, успостављен оквир за имплементацију процеса оптимизације јавног сектора, унапријеђена сарадња са цивилним сектором. Он је казао да је циљ Министарства јавне управе да се индекс ефективности Влада са 2,6% повећа на 3,5% колики је просјек у ЕУ.

На радионицу су говорили и генерлна директорица за локалну самоуправу, Јадранка Вукчевић, генералана директорица за државну управу, Данијела Недељковић-Вукчевић, директорица Управе за кадрове, Светлану Вуковић, и помоћник директора управе за кадрове, Ђуро Никач. Они су представили нова законска рјешења о државним службеницима и намјештеницима и локалној самоуправи. Говорницу су истакли да је у претходном периоду унапријеђен нормативни оквир за службенички систем, створени услови за квалитетније управљање људским ресурсима у смислу запошљавања и напредовања по систему заслуга, те јачање професионализма, одговорности, отворености и ефикасности, како на државном, тако и на локалном нивоу.

Радионица је дио пројекта “Подршка успостављању транспарентне и ефикасне јавне управе на услузи грађанима” финансира Европска унија, а спроводи УНДП у сарадњи са Министарством јавне управе.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?