Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Затворен трећи Љетњи војни камп за младе

Објављено: 29.07.2018. 23:33 Аутор: мод
Данас је у касарни ”Владимир Кнежевић Волођа“ у Пљевљима одржана церемонија затварања Љетњег војног кампа за младе. У питању је пројекат који Министарство одбране успјешно реализује већ трећу годину за редом.

Ове године, једна од новина је била и учесце петоро младих људи из Републике Македоније, чиме је Камп добио регионални карактер.

Обраћајући се учесницима Кампа,државни секретар у Министарству одбране, Слободан Филиповић је поручио:” Поносни смо што смо имали узорне учеснике, који су својим трудом, залагањем и заинтересованошћу оставили одличан утисак у нашим јединицама. Кохезија, тимски рад и истрајност коју сте показали у рјешавању свакодневних задатака осликавају правог војника, који је спреман да се суочи са изазовима и захтјевима.”
Истакао је да су оправдали указано повјерење, часно и достојанствено носили униформу. Изразио је наду да ће неки од учесника поново бити у прилици да задуже униформу, као кадети или војници по уговору, “како бисте служили нашој домовини Црној Гори и били понос свих који су се кроз вјекове борили за њено очување и независност” закључио је Филиповић.

Државни секретар Министарства обране Републике Македоније, Драган Николић је поручио да је овај вид сарадње само један у низу показатеља одличних билатералних односа између Црне Горе и Републике Македоније у области одбране, али свакако представља подстрек да у будућности заједничким снагама дјелујемо у циљу приближавања Војске и војног позива младима.

Током Кампа учесници су учили о вриједностима које његује Војска, развијали такмичарски дух, имали су физичку обуку и савладали технике расклапања и склапања пјешадијског наоружања. Затим су прошли Тактичку обуке, што подразумијева поступке и начине кретања војника у борби, а похађали су и предмет Топографија, на тему оријентације и сналажења у природи. Све је крунисано тродневним логоровањем, рафтингом и алпинистичком обуком. За пет најбољих полазника Министарство одбране Црне Горе је кроз билатералну сарадњу са Министарством одбране Велике Британије обезбиједило посјету Центру за обуку кадета у Лондону.

Министарство одбране ће и убудуће развијати пројекте намијењене младима и наставити да их, путем модерних платформи, континуирано информише о улози и значају Војске, војне професије и важности овог хуманог позива.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?