Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подгорица: Спријечено вршење тешких кривичних дјела – полиција открила „штек стан“ и у њему експлозив, муницију, предмете за маскирање и друге предмете спремне за употребу; два лица лишена слободе

Објављено: 29.07.2018. 00:42 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Центра безбједности Подгорица су, у наставку активности на превенцији, спрјечавању и откривању кривичних дјела која су планирана или настала у сукобу организованих криминалних група, а поступајући на основу оперативних активности, синоћ извршили претрес тзв. штек стана у згради у насељу Стари аеродром и пронашли и одузели четири импровизоване експлозивне направе спремне за употребу, друге експлозивне материје, муницију, алат за израду ескплозивних направа и предмете који су били планирани за маскирање приликом вршења кривичних дјела. Два лица, Л.Б. (21) и Д.В. (35) из Подгорице, су лишена слободе. Тиме је спријечено вршење кривичних дјела са тешким посљедицама. Једна експлозивна направа је деактивирана на лицу мјеста. Претходно су евакуисани станари улаза зграде.

Наиме, службеници ЦБ Подгорица су, на основу оперативног рада и праћења активности сукобљених криминалних група, од надлежног судије за истрагу прибавили наредбу за претрес стана и других просторија које користе Л.Б. и Д.В. а који се налази у насељу Стари аеродром у Подгорици. Према оперативним сазнањима наведни стан је служио као тзв. штек за смјештај лица и предмета за извршење тешких кривичних дјела.

Том приликом у стану су пронађени и одузети:

1. три импровизована експлозивна кумулативна пуњења усмјереног дејства, велике разорне моћи;
2. једна импровизована експлозивна направа, такође усмјереног дејства, састављена од експлозивног кумулативног пуњења - наоружана и спремна за употребу, коју су службеници Групе за антитерористички преглед Управе полиције МУП-а, због опасности да се може активирати помјерањем, онеспособили на лицу мјеста;
3. ручна бомба ознаке М52 зелене боје;
4. детонаторска каписла;
5. 25 кутија са по 25 комада пиштољске муниције калибра 9 мм;
6. оквир пиштоља са 13 комада муниције 9 мм Лугер;
7. алат и дјелови који служе за прављење експлозивних направа; и
8. више предмета који служе за маскирање лица приликом извршења кривичних дјела – фантомке, вјештачки бркови, вјештачка брада и перика.

Пронађене експлозивне направе су изузете и демонтиране од стране службеника Групе за антитерористички преглед и том приликом, уз подршку службеника Ватрогасне јединице и особља Завода за хитну медицинску помоћ, из стамбене зграде евакуисани су станари улаза у којем се налази предметни стан.

Због напријед наведеног и постојања основа сумње да су извршили кривично дјело недозвољено држање оружја и експлозивних материја, слободе су лишени Л.Б. и Д.В.

Од Л.Б. и Д.В. су одузета два путничка моторна возила и средства комуникације.

Они ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени државном тужиоцу у Вишем државном тужилаштву у Подгорици, због основане сумње да су починили наведено кривично дјело.

Све одузете ствари и предмети биће предмет провјера и вјештачења у циљу, између осталог, и евентуалног повезивања са раније извршеним кривичним дјелима.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?