Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић и директор Клинике за онкологију проф. др Владимир Тодоровић о СЕЕИИСТ пројекту и хадронској канцер терапији за ТВЦГ

Објављено: 30.07.2018. 15:24 Аутор: Министарство науке
Министарка науке др Сања Дамјановић и директор Клинике за онкологију Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) проф. др Владимир Тодоровић говорили су за Телевизију Црне Горе о међународном научном институту на простору Југоисточне Европе, односно, хадронској канцер терапији са истраживањима у области биомедицине помоћу протона и тежих јона.
Министарка Дамјановић је казала да је у питању велики пројекат, један од најљепших примјера “науке за друштво”, који ће спријечити одлив младих талената и донијети вишеструке бенефите за свеукупни друштвено-економски развој.
Онколог проф.др Тодоровић, који је иначе и члан Управног одбора СЕЕИИСТ пројекта, осврнуо се на разлику између радиотерапије која се тренутно примјењује у клиничким установима и хадронској канцер терапији, на којој се базира овај озбиљни регионални пројекат. Уз то, он је у изјави за ТВЦГ истакао важност истраживања које ће управо СЕЕИИСТ институт да понуди младим љекарима.
Хадронска канцер терапија представља најсавременији метод лијечења великог броја врста канцера. Тренутно у свијету постоји само 12 оваквих машина, само четири у Европи. СЕЕИИСТ пројекат би био уникатан, јер би 50 одсто времена било посвећено истраживању, и то у областима које су веома изазовне за научну заједницу читавог свијета и гдје се очекују важна открића, јер постоје индикације да друге врсте јона имају бољи ефекат у лијечењу канцера.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?