Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Програм креирања иновативног екосистема: Експерти Европске комисије боравили у првој посјети Црној Гори

Објављено: 30.07.2018. 17:36 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Експерти Европске комисије, који ће помоћи Министарству науке у релизацији Програма подстицања старт уп-ова и успостављању иновативног екосистема, боравили су протекле недјеље у првој посјети Црној Гори.

Министарство науке је, на препоруку Европске комисије, аплицирало за коришћење инструмента подршке »Полицy Суппорт Фацилитy«, који је уврштен и у програм рада Владе за текућу годину. Програм дефинише мјере и активности којима ће се креирати повољан амбијент за оснивање и даљи развој иновативних старт уп привредних друштава у Црној Гори, законодавне реформе, те нови финансијски инструменти за подршку иновацијама.

Делегацију ЕК коју је предводила Дарија Татај, савјетница европског комесара за науку и иновације, чинили су: Тотти Кöннöлä, Еугенија Пучиūтė, Јеан-Мицхел Далле, Домен Боле и Асел Доранова. Експерти Европске комисије су се у оквиру низа састанка сусрели с различитим актерима из иновативне заједнице: предузећима, пословним удружењима, бизнис инкубаторима, истраживачима, као и представницима државних институција. Циљ прве посјете је било мапирање тренутне ситуације, прикупљање информација о екосистему, изводљивост програма, као и идентификација могућих рјешења за отклањање баријера.


Након посјете, експерти ће припремити свеобухватну анализу и извјештај са препорукама и смјерницама за креирање повољног иновативног екосистема. Друга посјета планирана је за новембар, када ће се дискутовати о нацрту извјештаја.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?