Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Потписан Финансијски споразум за Секторски оперативни програм 2015-2017 (ИПА ИИ)

Објављено: 31.07.2018. 15:07 Аутор: мрсс
Финансијски споразум између Владе Црне Горе и Европске уније, за Секторски оперативни програм за запошљавање, образовање и социјалне политике 2015-2017 (СОПЕЕС) у оквиру Инструмента претприступне помоћи (ИПА) усвојен је на сједници Владе Црне Горе 05. јула 2018. године, а потписан је 12. јула 2018. године

Усвајањем и потписивањем Споразума стекли су се и формални услови за почетак спровођења Програма и коришћење средстава у износу од 18 милиона €, од чега је 15,3 мил. € допринос Европске уније, док је 2,7 мил. € национално кофинансирање. 

За спровођење Програма одговорна је Оперативна структура коју чине Министарство рада и социјалног старања као водеће министарство за Програм, затим Министарство просвјете, Министарство науке, Министарство за људска и мањинска права, као и Дирекција јавних радова и Министарство финансија (Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи).

Наведена структура ће спроводити активности предвиђене Програмом до 31. децембра 2022. године, када се по правилима Програм и завршава, и то из области тржишта рада и запошљавања, гдје је фокус стављен на повећање запошљавања и запошљивости кроз спровођење таргетираних активних мјера тржишта рада, и то у првом реду реализацијом преко три милиона еура вриједног програма самозапошљавања, затим оспособљавањем најрањивијих група на тржишту рада за дефицитарна занимања у Црној Гори и, коначно, подршком запошљавању у сјеверном региону Црне Горе.
 
Осим активности на пољу повећања запошљивости и запошљавања у Црној Гори, Програмом је планирана и реализација активности из области образовања и истраживања, у циљу даљег унапређења система образовања, квалитета рада и наставе у образовним институцијама, развоја стручних компетенција наставника, развоја образовних програма у складу са потребама тржишта рада, али и обезбјеђењу материјалних средстава за спровођење програма за дјецу са посебним образовним потребама, особа са инвалидитетом и припадника маргинализованих група, посебно припаднике РЕ популације, док су одређена средства издвојена и за уклањање архитектонских баријера у институцијама на свим нивоима образовања. У дијелу истраживања, Програмом су стављени у фокус механизми којима ће се омогућити запошљавање доктора наука и докторанада у академском и бизнис сектору. 

Програмом ће бити подржане и активности из области социјалне инклузије у циљу побољшања социјалне и дјечје заштите кроз спровођење реформи система социјалне и дјечје заштите, побољшања квалитета социјалних услуга на локалном нивоу, као и укључивања припадника маргинализованих група у заједницу, са посебним фокусом на РЕ популацију.

Коначно,   одређена средства Програма су намјењена и за активности које се односе на техничку помоћ, чијом ће се реализацијом доприњети јачању административних капацитета поменуте Оперативне структуре у циљу боље имплементације овог, али и будућих програма који се финансирају из средстава ЕУ, као и јачању капацитета потенцијалних апликаната и корисника бесповратних средстава (грантова). 
Овдје можете погледати текст Секторског оперативног програма за запошљавање, образовање и социјалне политике 2015-2017 СОПЕЕС 2015-2017.пдф
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?