Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Студија о ревитализацији и заштити Плавског језера даће смјернице за његов евентуални опстанак

Објављено: 31.07.2018. 16:37 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

 

Студија ревитализације И заштите Плавског језара, која је јуче представљена у Плаву, требало би да одговори на питања одрживости ове ледничке И туристичке атракције на сјевероистолку Црне Горе.

Стручњаци који су представили Студију, представници општине Плав И чланови Савјета који су пратили израду И истраживања на језеру, сагласни су да би одређеним контролисаним интервенцијама требало сачувати биодиверзитет и проточност језера И спријечити даље насипање.

Уколико се то не учини, процјене су да би се за 50 до 100 година Плавско језеро претворило у бару, односно мочвару.

Министар одрживог развоја И туризма Павле Радуловић казао је да је на струци да одговори на наведена питања, након чега треба донијети најбољу могућу одлуку првенствено за Плављане, а онда за све оне који уживају у љепоти И бенефитима Плавског језера.

“Тек потпуном анализом можемо одлучити који је најбољи сценарио за људе са овог подручја, као И за флору И фауну, за само језеро. Туристички потенцијали језера су велики, у то нема сумње”, казао је Радуловић.

Израђивач Студије је Институт за водопривреду “Јарослав Черни” из Београда, а финансирана је са 261.000 еура из Буџета Дирекције јавних радова. Студија ревитализације И заштите Плавског језара је на јавној расправи до 15. Августа, до када заинтересована јавност може достављати сугестије И мишљења. Након тога, у септембру, израђивач је дужан да их уврсти у коначни текст.

Плавско језеро је смјештено у сјевероисточном дијелу Црне Горе, у близини границе Црне Горе са Албанијом. Ово је највеће ледничко језеро у Црној Гори, које се налази на надморској висини од 906,72 м. Смјештено је у Плавско-гусињској котлини, на простору између Плава, Војног села и Мартиновића. Језеро се водом напаја преко ријеке Ључе, која доноси воде са Проклетија, док језеро губи воду ријеком Лим, која истиче из језера и даље тече према сјеверу и улива се у ријеку Дрину. Језеро је настало у басену ледника, дугом 35 км, који је постојао током плеистоцена.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?