Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуна подршка пројекту СЕЕИИСТ од Клиничког центра: Сусрет министарке Дамјановић и директора др Јевта Ераковића

Објављено: 31.07.2018. 19:37 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министарка науке др Сања Дамјановић састала се данас са директором Клиничког центра, др Јевтом Ераковићем, који је казао да је ова највећа здравствена јединица спремна да пружи пуну логистичку и стручну помоћ у реализацији међународног научног института, а који се базира на хадронској канцер терапији, најсавременијој методи за лијечење великог броја врста канцера.

Састанку су присуствовали и чланови ужег тима директора Ераковића, медицински директор, проф. др Марина Ратковић, директор Центра за науку, проф. др Филип Вукмировић и директор Клинике за онкологију, проф. др Владимир Тодоровић.

Министарка Дамјановић је упознала директора Ераковића са тренутним статусом пројекта СЕЕИИСТ, те наредном, припремном фазом која обухвата израду техничког и бизнис плана (Тецхницал Десигн Репорт - ТДР).

На посљедњој сједници Управног одбора института, чији члан је и директор Клинике за онкологију професор Владимир Тодоровић, изнијета је иницијатива за успостављање клиничке мреже онколога. У том контексту, директор Клиничког центра је представио министарки пројекат Телемедицина, преко којег је Центар повезан са општим болницама у Беранама, Бару и Пљевљима. У сва четири центра су обезбијеђени посебни простори и могућност да љекари дијагностичке налазе који су урађени у регионалним центрима (ултразвук, скенер) одмах пошаљу у јединствену базу. Саговорници су разговарали управо о унапријеђивању овог ИТ система, како би мрежа обухватала све градове Црне Горе. Уз то, намјера је да исте такве базе буду у свим земљама региона.
На састанку је договорено да се у септембру организује конференција на којој ће учествовати онколози из свих земаља региона и шире, а који ће удружити снаге у циљу реализације овог озбиљног, јединственог, регионалног пројекта, који је изврстан примјер „науке за друштво“.

Министарка је нагласила да, будући да се ради да се ради о најсавременијој технологији, потребна је стручна подршка експерата земаља Западне Европе и циљ је да до краја године формирамо интернационални тим у који ће бити укључени и научници из региона, а који ће изнијети ову комплексну фазу пројекта.

Она је упознала директора Ераковића са апликацијама за финансијска средства из разних међународних фондова у циљу подизања капацитета у региону, кроз различите врсте обука и тренинга. У том смислу, већ је припремљено неколико пројектних пријава према Међународној агенцији за атомску енергију, која је обећала првих пола милиона еура за ове намјене, затим за ЕУ Оквирни програм за истраживања и иновације „Хоризонт 2020“, ЦОСТ програм у износу од 300.000 еура, за Регионални ИПА програм за реализацију електронског регистра за канцер у износу од 2 милиона еура.

Након састанка министарка Дамјановић је са челницима Клиничког центра обишла Клинику за онкологију и упознала се са динамиком рада ове здравствене јединице.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?