Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нухоџић са Стефановићем у Београду: Још јаче и снажније против организованог криминала

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић разговарао је данас у Београду са потпредсједником Владе Републике Србије и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем о сарадњи полиција двије земље у борби против организованог криминала, а након састанка министри су потписали седам споразума и два протокола о пограничном саобраћају и граничној контроли.

MUP Republike SrbijeНухоџић и Стефановић су нагласили да полиције двије земље са још интензивнијом сарадњом желе да пошаљу јасну поруку криминалцима – да ће им се супротставити још јаче и још снажније и да ће стати на пут организованим криминалним групама. Нухоџић је истакао да је заједничка порука са данашњег састанка – да од државе нико није јачи, не може бити јачи и неће бити јачи.

Министар Нухоџић истакао је да је сарадња министарстава унутрашњих послова Црне Горе и Србије интензивна и садржајна по свим питањима која су важна за двије земље, прије свега у области борбе против организованог криминала и илегалних миграција.

„Тим питањима ћемо, као и до сада, посвећивати пуну професионалну пажњу и наставићемо да радимо заједнички на јачању борбе против ових пријетњи које су присутне у наше двије државе. Досадашња сарадња и заједничке активности полиција наше двије земље дале су значајне резултате на лоцирању лица која се међународно потражују, пресијецању канала трговине наркотицима, као и на расвјетљавању тешких кривичних дјела почињених на територији Црне Горе и Србије“.

Он је такође прецизирао и да потписани споразуми и протоколи регулишу режим рада свих шест граничних прелаза на граници Србије и Црне Горе, док ће споразум о прекограничном саобраћају регулисати услове и начин преласка границе од стране становништва пограничног појаса.

„Дефинисали смо овим споразумом 21 прелазно мјесто за прелажење државне границе ван службено отворених граничних прелаза. То је веома важно за наше становништво у пограничним општинама, јер ће им бити олакшано кретање и прелажење границе у циљу рјешавања свакодневних потреба тих људи, рекао је Нухоџић.
Он је подсјетио и на присуство српских полицијских службеника током љетње туристичке сезоне у Црној Гори, наводећи да такав заједнички рад повећава степен сигурности туриста, али и потврђује пријатељство између два министарства и двије државе.

Потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Стефановић изразио је задовољство сарадњом са колегама из Црне Горе и подсјетио да је размјена информација између два министарства и кроз различите заједничке оперативне тимове свакодневна.

MUP Republike Srbije„Разговарали смо о актуелним дешавањима на нашим просторима и унапређењу сарадње како би дјелујући ефикасно, снажно и одлучно осигурали потпуну безбједност наших грађана. У борби против организованог криминала, ми немамо други избор, него да побиједимо и покажемо грађанима и Србије и Црне Горе да заједничким радом, сарадњом и размјеном информација можемо да сломимо организовани криминал и ухапсимо све оне који су организатори или извршиоци неких од најтежих кривичних дјела“, истакао је Стефановић.

Стефановић је казао и да ће споразуми о пограничном саобраћају и граничној контроли, који су данас потписани, допринијети унапређењу ефикасности рада граничних полиција двају земаља.

„Када је ријеч о ирегуларним миграцијама, подсјетио бих да то није питање које дотиче само нашу земљу и да за овај проблем мора бити пронађен јединствен одговор на нивоу читаве Европе. Ми желимо да развијамо са комшијама у региону најснажније и најбоље могуће односе и како бисмо уједно и заједнички заузели став, којим бисмо штитили безбједност наших држава, али и допринијели стварању једног заједничког европског рјешења“, рекао је Стефановић.

Он је истакао и да земље из региона дају свој допринос и подршку рјешењу овог питања, али да је јасно да наше државе не могу бити паркинг за мигранте.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?