Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић говорио на отварању 32. Филмског фестивала Херцег Нови - Монтенегро Филм Фестивал

Објављено: 02.08.2018. 17:51 Аутор: МКУ
Синоћ је на Канли кули свечано отворен 32. Филмски фестивал Херцег Нови - Монтенегро Филм Фестивал, фестивал од посебног значаја за културу Црне Горе.

На отварању су говорили министар културе Александар Богдановић и предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић. Награда Милан Жмукић за допринос Фестивалу додијељена је глумици Милени Дравић чијим је писмом и званично отворен 32. Фестивал. На отварању је премијерно приказан филм “Кријумчарећи Хендрикса”, кипарског редитеља Мариоса Пиперидеса.

Министар Богдановић је у свом обраћању истакао: “Примјетно је да у овогодишњој такмичарској селекцији дугометражног филма највећи број остварења долази из простора југоисточне Европе и медитеранских земаља, простора у којем су поново актуелизовани они цивилизацијски антагонизми које је савремени свијет очигледно пребрзо архивирао. Та цикличност идеолошких, политичких и етничких неуралгија, којој смо свједоци, јесте посебан тематски изазов за филмске ствараоце из земаља овог дијела свијета, што је очигледно утицало и на, рекао бих, адекватну селекторску реакцију Монтенегро филм фестивала. То све уочљивије окретање савременог филма ангажованом изразу својеврсна је спонтана побуна умјетничким средствима против друштвено-политичког заоштравања између данашњих система моћи, а на том фону је и омаж 68-ој, који ће се, као подсјећање на најпознатију манифестацију спонтане побуне у новијој историји, наћи у програму овогодишњег фестивала.”

“Подјелом на фестивалске сегменте у концепту Монтенегро филм фестивала, уочљива је намјера да се у савременом филмском стваралаштву наших простора, али и у теорији и критици, отвори својеврсна полемика о доминантним филмским темама, формално-структуралним и жанровским истраживањима, али и о неким еснафским проблемима који су појавили у филмској индустрију са нимало артикулисаним ослобађањем тржишта, какво се десило у периоду транзиције. Све то је утицало на одлуку Министарства културе, да овом фестивалу 2009. године додијели статус манифестације од посебног значаја за културу Црне Горе, а сарадња са институцијама и фестивалима из окружења показује да Монтенегро филм фестивал има посебан значај и за цио регион.”, закључио је министар Богдановић.

“Херцегновски филмски фестивал још једном ће показати да филм није само визуелна пројекција у покрету - он је умјетност која приказује живот, свједочанство о свијету и слика времена. Седма умјетност ће завладати јединственим позорницама које има само наш град – тврђавама Канли Кула и Форте Маре, тргом Мића Павловића и Кућом нобеловца Иве Андрића која је отворена у реконструкцији. Донијеће нам слике, звук, приче и изразе врхунских умјетника, нове поетске авантуре и погледе, изазваће емоције, послаће важне поруке, позвати на размишљање и дружење, спојити људе из цијелог свијета,” истакао је предсјеник Општине Катић.

“Трајање једног догађаја доказ је да он има душу и квалитет, а то нам потврђује пуна Канли Кула након 32. године. Вјерујем да би Милан Жмукић био поносан да је вечерас са нама,” додао је Катић.

У писму које је поводом отварања Фестивала написала глумица Милена Дравић наводи се: “Култура је као љубав. Она своје људе поштује и вишеструко узвраћа. Она нас позива да заједно из свег срца ускликнемо Фестивал је отворен и нек се затресе велелепна стољетна Канли кула. Нек затрепере звијезде и нек одјекне скроз до неба Фестивал је отворен. Зашто? За најбољи дио свих нас, за филмску умјетност, за љепоту која везује људе тананије, а челичније од свега осталог, нека дани филма почну и нек нам је са срећом.”

Фестивалски програм ће биће одржан на локацијама у Херцег Новом (Канли кула, Тврђава Форте маре, Трг Мића Павловића, башта Куће нобеловца Ива Андрића, Велика сала Дворана “Парк”).

Програм обухвата три селекције дугометражног играног филма (такмичарска селекција, селекција “Кино Европа” и Поноћне пројекције), такмичарску селекцију документарног филма, такмичарску селекцију студентског филма и специјални програм у оквиру којег ће бити Омаж 1968-ој години: југословенски експериментални филм и специјална пројекција рестаурисане копије филма Живка Николића “Љепота порока”.

У такмичарској селекцији дугометражног играног филма додјељује се Гранд Приx – Златна мимоза за најбољи филм, Златна мимоза за режију, сценарио, за мушку улогу, женску улогу и Награда Живко Николић за специјални допринос филмском изразу. У Такмичарској селекцији документарног филма додјељује се Златна мимоза за најбољи документарни филм и два специјална признања жирија. У такмичарској селекцији студентског филма - Златна мимоза за најбољи студентски филм и два специјална признања жирија. Поред наведених, додјељују се: Награда публике и Награда Милан Жмукић за допринос Фестивалу.

Новитет 32. Филмског фестивал у Херцег Новом је Мини Питцх. Мини Питцх је програмски сегмент Фестивала који се организује у сарадњи са Филмским центром Црне Горе и Загреб Филм Фестивалом – Индустрија Младост. Учесници су студенти Факултета драмских умјетности из Црне Горе, који раде на кратком играном филму.

Овогодишњи Фестивал ће трајати до 7.августа. Извршни продуцент Фестивала је ЈУК „Херцег Фест“, а главни покрровитељи су Министарство културе и Општина Херцег Нови.
Pokrenite
Фото галерија









Да ли вам је садржај ове странице био од користи?