Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Нацрт Закона о фискализацији у промету производа и услуга на увид јавности

Објављено: 03.08.2018. 15:29 Аутор: Министарство финансија
Постојећи модел фискализације који се заснива на хардверском рјешењу сложен је и донекле застарио у погледу пословних процеса и процедура. Укључен је велики број актера (сервисери, дистрибутери, порески службеници…), а евиденција постојећих фискалних каса није одговарајућа. Бројна пратећа документација и евиденције из надлежности пореског органа не пружају довољне информације у смислу надзора пореских обвезника.

Нацртом Закона о фискализацији у промету производа и услуга предлаже се замјена постојећег система и увођење софтверског рјешења да би се обезбиједио задовољавајући модел фискализације који омогућава економичан и ефикасан инспекцијски надзор. Систем се заснива на електронском преносу података о оствареном промету и обухвата све врсте промета без обзира на начин плаћања. Порески обвезници по овом рјешењу су дужни да обезбиједе скуп мјера које ће омогућити електронски пренос података од наплатног уређаја које користи порески обвезник до информационог система Пореске управе. Пренос података се врши прије издавања рачуна купцу и након добијања потврде о преносу од стране Пореске управе порески обвезник издаје рачун.

Систем ће омогућити ефикасан надзор кроз интеракцију пореског органа, пореских обвезника и грађана. Пореском органу се стварају услови да врши велики број контрола без потребе за обилазак пореских обвезника и продајних мјеста, тј. да највећи дио контрола врши у самом сједишту пореског органа. Купци производа и услуга, који могу бити порески обвезници, институције и грађани ће моћи провјеравати да ли су им издати рачуни претходно фискализовани.

Циљеви за успостављање система електронске фискализације, која је предмет  Нацрта Закона о фискализацији у промету производа и услуга, су сљедећи:

1. Ефикасна контрола трансакција односно контрола свих испорука производа и услуга што ће значајно допринијети смањивању неформалне економије у овој области,
2. Постепено смањивање пореске администрације, што ће пореским обвезницима олакшати поступак обрачунавања и плаћања пореских обавеза,
3. Стварање услова за ефикасно управљање пореским контролама и поступцима принудне наплате коришћењем јасних података о пословању пореских обвезника.

Због значаја предметног закона Министарство исти даје на увид јавности прије покретања јавне расправе, како би заинтересовани субјекти могли да се благовремено упознају са текстом нацрта закона и дају своје коментаре и сугестије у току јавне расправе, која ће почети  03. септембра 2018. године и трајати 30 дана од дана објављивања јавног позива на интернет страници Министарства финансија и порталу е-управе.

Нацрт Закона о фискализацији у промету производа и услуга можете преузети овдје:


МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?