Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представници Министарства пољопривреде обишли шуме које користе концесионари на Жабљаку

Објављено: 09.08.2018. 02:22 Аутор: МПРР

Државни секретар за шумарство, ловство и дрвну индустрију у Министарству пољопривреде и руралног развоја др Милосав Анђелић, заједно са начелником службе за коришћење шума мр Павлом Међедовићем из Управе за шуме, посјетио је шумску управу у Жабљаку гдје је заједно са одговорним службеницима и концесионаром Ратком Пеленгић власником предузећа „Пеленгић траде“  и Вукоманом Марићем власником предузећа “Јавор интернационал” обишао Шаранске и Тепачке шуме, које су додијељене на  коришћење овим привредним друштвима.

Анализирајући досадашње остварене учинке на коришћењу шума и прераде дрвета ових концесионара Анђелић је истакао да је динамика коришћења и  квалитет извођења радова у шуми као и наплата концесионих накнада задовољавајућа, али има и простора за бројна побољшања посебно код испуњавања стандарда на сјечи стабала и привлачења дрвних сортимената, јер су спорадично видљива физичка оштећења на појединим здравим стаблима.  Истакао је такође да се према сеоским домаћинствима која гравитирају шумским комплексима од стране концесионара мора показати већи сензибилитет прије свега у односу на запошљавање локалне радне снаге, поправци и одржавању шумске  инфраструктуре и очекивано значајно већој финализацији производа у пиланском погону на Његовуђи.

“Наша шумска подручја су поред производње дрвне масе значајан потенцијал и за равој туризма посебно излетничког и томе ћемо у наредном периоду поклонити дужну пажњу- истакао је Анђелић. Наводећи даље да се на свим концесионим подручјима мора успостављати значајно боља контрола од стране надлежних служби и одговорније коришћење шума од стране концесионара.

“Влада је у својим приоритетима дала значајну пажњу развоју шумарства и дрвопрераде и зато сви заједно морамо уложити напор да одрживо користимо ове вриједне ресурсе. Досадашњ резултати у овој години су веома охрабрујући. Укупна спољнотрговинска робна размјена Црне Горе у сектору шумарства и дрвопрераде за период јануар-јун 2018. године, износила је 27,8 милиона еура и већа је за 1,5% (или за 0,4 милиона еура) у односу на исти период прошле године. Учешће дрвних производа у укупном извозу износи 6,27%, а у укупном увозу 1,28%. Укупан извоз дрвних производа са вишим степеном  обраде увећан је за 0,2 милиона еура (или за 1,9%).  Највећи раст извоза забиљежен је код производа: шперплоче , грађевинске столарије, пелета и листова за фурнирање. Истовремено, забиљежен је пад извоза огријевног дрвета (94,1%) и необрађеног дрвета (60,1%).  Уочљив је пад увоза ламелираних елемената, фриза за паркет и грађевинске столарије за цца 1 милион еура.

Све су ово веома охрабрујући резултати који су оставарени прије свега захваљујћи мјерама које је предузела Влада кроз  мјеру забране извоза обловине и  ефикаснијег мониринга коришћења шума са једне стране као  и инвестиција које су услиједиле од стране дрвопрерађивача, како би заокружили свој производни циклус и имали што већи степен финализације производа.

Сви ови резултати остварени су у веома сложеним околностима пред којима су се нашли корисници шума јер временске прилике за рад у шуми биле су веома неповољне због великог броја кишних дана. Лоше временске прилике су додатно утицале на оштећења  шумских  путева и на том плану свим корисницима шума  је наложено да се путеви морају радити у складу са усвојеним стандардима тако да се морају довести на значајно већи ниво од постојећег.

Анђелић је изразио увјерење да пред сектором  шумарства и дрвопрераде у блиској будућности слиједи период значајних постигнућа, гдје ће се уз нормативну измјену система управљања и газдовања шумама и достизањем општеприхваћених стандарда одрживо газдовати и стварати значајно већи допринос националној економији.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?