Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење у вези са Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању

Објављено: 15.08.2018. 18:58 Аутор: мрсс
Министарство рада и социјалног старања обавјештава јавност да не стоје наводи Синдиката управе и правосуђа да се Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању укида бенефицирани стаж и да ће запослени на бенефицираним радним мјестима у војсци, полицији и ватрогасци ићи у пензију са 65 година живота.

Предложеним Нацртом закона се, за лица која по важећем закону остварују право на старосну пензију са 40 година стажа осигурања, постепено прописује и старосна граница од 65 година живота као кумулативни услов за пензионисање (у прелазном периоду од 2019. до 2023. године). Тако би у првој години примјене Закона (2019. година) старосна граница за стицање права на старосну пензију за осигуранике који су навршили 40 година стажа осигурања износила 61 годину живота и сваке сљедеће календарске године би се подизала за по једну годину, тако да се, почев од 2023. године, право на старосну пензију стиче кумулативним испуњењем услова од 40 година стажа осигурања и 65 година живота.

Међутим, запосленим који раде на бенефицираним радним мјестима стаж осигурања се рачуна са увећаним трајањем, са степеном увећања 12/14, 12/15, 12/16 или 12/18, зависно од услова рада на радном мјесту на ком је утврђено рачунање стажа осигурања са увећаним трајањем. Осим бенефиције да им се свака година стажа осигурања увећава у распону од два до шест мјесеци годишње, лицима која раде на бенефицираним радним мјестима снижава се и прописана старосна граница за стицање права на старосну пензију, зависно од времена проведеног на раду на тим радним мјестима.

Снижавање старосне границе се врши за по једну годину, и то:
- за сваких шест година проведених на радном мјесту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 мјесеци рачуна у стаж осигурања као 14 мјесеци;
- за сваких пет година проведених на радном мјесту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 мјесеци рачуна у стаж осигурања као 15 мјесеци;
- за сваке четири године проведене на радном мјесту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 мјесеци рачуна у стаж осигурања као 16 мјесеци;
- за сваке три године проведене на радном мјесту, односно послу на коме се ефективно проведених 12 мјесеци рачуна у стаж осигурања као 18 мјесеци.

Дакле, у односу на остале осигуранике у Црној Гори којима се стаж осигурања рачуна у ефективном трајању без увећања, запослени на бенефицираним радним мјестима имају право на увећање стажа и, уз то, на снижавање опште старосне границе за стицање права на старосну пензију.

Према томе, запосленим у војсци, полицији и ватрогасцима ће се, као и свим другим осигураницима који раде на бенефицираним радним мјестима у било којој области, без изузетака, рачунати стаж осигурања са увећаним трајањем и вршити снижавање старосне границе за стицање права на старосну пензију, тако да ће раније од општих осигураника остваривати право на старосну пензију.

Подсјећамо јавност да се Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању (са разлозима за доношење и циљевима закона, објашњењем основних правних института и прегледом норми које се мијењају) који је дат на јавну расправу, налази на интернет страници Министарства рада и социјалног старања и заинтересовани се сами, непосредно могу упознати са предложеним рјешењима.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?