Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИЗВЈЕШТАЈ О СПРОВЕДЕНИМ ЈАВНИМ КОНСУЛТАЦИЈАМА О НАЦРТУ СЕКТОРСКЕ АНАЛИЗЕ ЗА ОБЛАСТ: ЗАШТИТА ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Објављено: 16.08.2018. 17:18 Аутор: мрсс
На основу члана 12 Уредбе о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија (“Службени лист ЦГ”, број 41/18), Министарство рада и социјалног старања упутило је ЈАВНИ ПОЗИВ невладиним организацијама чије је подручје дјеловања заштита лица са инвалидитетом за консултације о нацрту секторске анализе за област заштита лица с инвалидитетом, предлог приоритетне области од јавног интереса и потребних средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација
из буџета Црне Горе у 2019. години.

Јавне консултације су трајале 15 дана, од 19. јула до 03. августа 2018. године. Овлашћена представница министарства која је учествовала у јавним консултацијама је Марина Медојевић.

Коментаре, иницијативе, предлоге и сугестије заинтересовани су могли слати поштом на адресу: Министарство рада и социјалног старања Римски трг број 46 Подгорица (са назнаком „Јавне консултације – СЕКТОРСКА АНАЛИЗА- ЗАШТИТА ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ), као и електронским путем на е-маил марина.медојевиц@мрс.гов.ме

У јавним консултацијама су учествовали представници НВО Удружење младих са хендикепом Црне Горе. Наведена организација је 03.08.2018. године путем маила доставила примједбе, предлоге и сугестије.

Резиме достављаних примједби, предлога и сугестија, који су достављени маилом, са наведеним разлозима њиховог прихватања, односно неприхватања:

1. НВО УМХЦГ је за нацрт секторске анализе доставила коментар везан за терминолошко усклађивање. „Дјеца и млади са сметњама у развоју“ да се замијени термином „дјеца и млади са инвалидитетом.“ Коментар је дјелимично прихваћен јер је извршено усклађивање са терминима из Закона о социјалној и дјечјој заштити, па се кроз текст користи термин „дјеца са сметњама и тешкоћама у развоју и млада, одрасла и стара лица са инвалидитетом“.

2. У дијелу 2.1. Нацрта секторске анализе - Опис проблема, дио у ком се помиње физичко здравље је уклоњен у складу са сугестијом да детерминисање особа с инвалидитетом на основу здравствене способности није у складу с моделом заснованим на људским правима.

3. У дијелу 2.1. сугестија је била да се уврсте препоруке Комитета УН за права особа с инвалидитетом као један од кључних и актуелних докумената у коме су проблеми идентификовани. Сугестија је прихваћена. Такође, сугестија НВО да се уврсти и Алтернативни извјештај о спровођењу Конвенције УН о правима особа с инвалидитетом у Црној Гори израђен од Неформалне Коалиције организација особа с инвалидитетом није прихваћен, јер је у овом случају уврштен Иницијални извјештај државе и Препоруке Комитета на основу тог извјештаја.

4. Сматрају да се међу кључним циљевима у дијелу 3.1. морају навести циљеви одређени препорукама Комитета УН за права особа с инвалидитетом, а који су у надлежности Министарства рада и социјалног старања. Велики дио циљева садржаних у препорукама, а поменутих у достављеном маилу НВО, је обухваћен са три циља која су и постављена секторском анализом: унапријеђени ванинституцијални облици подршке лицима са инвалидитетом, плурализам услуга и интеграција дјеце и младих са сметњама у развоју, као и одраслих и старих лица са инвалидитетом у друштвену заједницу у што већој могућој мјери. Други дио циљева, који садрже препоруке Комитета, а који су предложени од стране НВО није прихваћен јер тачка 3.1. захтијева кључне стратешке циљеве из секторске надлежности чијем ће остварењу у 2019. години допринијети пројекти и програми невладиних организација. Како пројекти који ће помоћи развијању услуга за подршку за живот у заједници (које су прописане Законом о социјалној и дјечјој затити, чланом 62: дневни боравак, помоћ у кући, становање уз подршку, свратиште, персонална асистенција, тумачење и превођење на знаковни језик) не могу допринијети реализацији одређеног броја циљева садржаних у предложеним препорукама, исте нису ни прихваћене.

5. Коментар 5. за дио 3.1. у опису начина на који ће јавни конкурс за пројекте и програме невладиних организација допринијети остварењу стратешких циљева је као и коментар под тачком 2, који је прихваћен.

6. Коментар се односи на дио 4.2. опис циљних група. Како су у поменутом дијелу наведене дефиниције корисника услуга подршке за живот у заједници, предлог НВО је друга формулација. Наведени дио секторске анализе је измијењен на начин што је копиран дио из Правилника о ближим условима за пружање и коришћење, нормативима и минималним стандардима услуга подршке за живот у заједници и након тога није потребна преформулација.

Мјесто и датум сачињавања извјештаја: 06.08.2018.године, Министарство рада и социјалног старања, Подгорица.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?