Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИЗВЈЕШТАЈ СА ЈАВНЕ РАСПРАВЕ ЗА НАЦРТ ЗАКОНА О МИРНОМ РЈЕШАВАЊУ РАДНИХ СПОРОВА

Објављено: 27.08.2018. 20:10 Аутор: мрсс



Текст Нацрта закона о мирном рјешавању радних спорова је 03. јула 2018. године објављен је на сајту Министарства рада и социјалног старања и порталу е-управе, са позивом да се сви органи, организације, удружења и појединци, укључе у јавну расправу која траје 40 дана, односно у конкретном случају до 13. августа 2018. године. 
Уз јавни позив за учешће у расправи објављен је текст Нацрта закона са образложењем и Програмом јавне расправе на интернет страници Министарства рада и социјалног старања и порталу е-управе и контакт подаци за достављање примједби и сугестија. 

У оквиру јавне расправе организовани су округли столови у Бијелом Пољу, Будви и Подгорици, 

На округлим столовима поред представника Министарства рада и социјалног старања, присуствовали су и представници: Агенције за мирно рјешавање радних спорова, ХГ „Будванска ривијера“, Универзитета Црне Горе, Уније послодаваца Црне Горе, Уније слободних синдиката Црне Горе и Савеза синдиката Црне Горе.
На округлим столовима дате су и изјаве представницима медија.

Током расправе дате су сљедеће примједбе и сугестије:
Питање представника ХГ “Будванска ривијера” односило се на статус Агенције за мирно рјешавање радних спорова и арбитара и миритеља, као и појашњење улоге државе у односу на рад Агенције. 
На наведена питања представници Министарства рада и социјалног старања и Агенције за мирно рјешавање радних спорова су на округлом столу су појаснили ове дилеме.


Предлози Уније Слободних Синдиката Црне Горе – у закону треба прописати да Агенција за мирно рјешавање радних спорова треба да има пословне јединице на територији Црне Горе, као и да треба упознати Владу Црне Горе са наведеном чињеницом, а самим тим указати на значај саме агенције.
У члану 60 став 2 умјесто је дужан треба да стоји по правилу, у смислу да треба оставити арбитру да сам одлучи како ће организовати поступак.
У члану 67 умјесто алинеје 4 треба да стоји уколико једна од страна у спору одустане од поступка миринг рјешавања радног спора.

Одговор: У Нацрту закона о мирном рјешавању радних спорова дата је могућност организовања пословних јединица Агенције за мирно рјешавање на територији Црне Горе.
Предлог који се односи на члан 60 став 2 прихваћен и инкорпориран у текст Нацрта закона.
Предлог који се односи на члан 67 додатно ће се размотрити.

Предлози Уније послодаваца Црне Горе - У члану 60 став 2 умјесто је дужан треба да стоји по правилу, у смислу да треба оставити арбитру да сам одлучи како ће организовати поступак.
Потребно је размотрити постојање Комисије и Савјета, из разлога што то представља додатне трошкове, или предвидјети могућност да се ад хоц организују.
У члану 19 додати за оне надлежности које предлаже директор “на предлог директора”.
Потребно је прецизирати поступак издавања лиценце, које су то обуке које будући миритељи и арбитри треба да похађају. 
У члану 35 потребно је избрисати назив радног мјеста и послодавца.
У члану 37 став 1 умјесто 36 став 1 треба да стоји 36 став 2.
У члану 56 треба брисати од стране запосленог.

Одговор: Предлози који се односи на члан 60 став 2, 37 и 56 су прихваћени и инкорпорирани у текст Нацрта закона. Остали предлози ће се додатно размотрити. 

Предлог Савеза Синдиката Црне Горе - У члану 60 став 2 умјесто је дужан треба да стоји по правилу, у смислу да треба оставити арбитру да сам одлучи како ће организовати поступак.

Одговор: Предлог који се односи на члан 60 став 2 прихваћен и инкорпориран у текст Нацрта закона.

Предлог представника Универзитета Црне Горе - У члану 60 став 2 умјесто је дужан треба да стоји по правилу, у смислу да треба оставити арбитру да сам одлучи како ће организовати поступак.

Одговор: Предлог који се односи на члан 60 став 2 прихваћен и инкорпориран у текст Нацрта закона.


ИЗВЈЕШТАЈ О ЈАВНИМ КОНСУЛТАЦИЈАМА О НАЦРТУ ЗАКОНА О МИРНОМ РЈЕШАВАЊУ РАДНИХ СПОРОВА

За Нацрт Закона о мирном рјешавању радних спорова је 19. фебруара 2018. године објављен јавни позив на сајту Министарства рада и социјалног старања и порталу е-управе, да се сви органи, организације, удружења и појединци, укључе у јавне консултације. Јавне консултације о Нацрту закона завршене су 12. марта 2018. године. 
Током јавних консултација Министарству рада и социјалног старања нијесу достављени коментари и сугестије на Нацрт закона. 






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?