Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Приоритети дефинисани Стратегијом паметне специјализације основ за коришћење европских фондова

Објављено: 29.08.2018. 19:24 Аутор: Министарство науке
Завршни састанци за дефинисање приоритета Стратегије паметне специјализације, у оквиру процеса предузетничког откривања (ЕДП) одржани су 28. и 29. августа, у просторијама Министарства економије. Учесници су дали квалитетне сугестије и коментаре на основу којих ће се финализовати појединачна документа за сваки приоритет, а који чине кључни дио Стратегије.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Приоритети дефинисани Стратегијом, чија имплементација ће почети наредне године, биће основа за аплицирање и коришћење националних шема финансирања и европских фондова, путем којих ће се одобравати значајна средства за развојне пројекте у дефинисаним приоритетним областима.

Састанцима су присуствовали представници академског, привредног, јавног и цивилног сектора, из сљедећих области развоја Црне Горе који су одређени као потенцијално приоритетни у овом процесу: Информационо-комуникационе технологије (ИЦТ); Обновљиви извори енергије; Одржива пољопривреда и ланац вриједности хране; Нови материјали и одрживе технологије; и Одрживи и здравствени туризам. Одзив учесника је врло задовољавајући, као и у случају радионица које су одржане током претходних мјесеци.

Ministarstvo naukeУ активној размјени мишљења и квалитетној расправи, учесници су посебан акценат дали на идентификована фокусна подручја и индикаторе, односно, истакли она подручја у која се већ сада улаже и гдје постоје капацитети (инфраструктурни, услуге, људски капацитети). У одређеним приоритетним секторима, код идентификовних фокусних подручја, листа је била дугачка, те су учесници, износећи аргументацију на основу статистике, издвојили она подручја која у односу на предузетнички капацитет, представљају приоритет.

Такође, учесници су се знатно посветили дефинисању визије, која експлицитно одражава сваки сектор и има потенцијал за самостално дјеловање, поставили циљеве до 2022. године, са конкретним индикаторима и мјерама по којима ће се оцјењивати имплементација С3, те дали оцјену доприноса Црне Горе у односу на ЕУ сваком приоритету (међународна димензија).

Консултанти за процес предузетничког откривања, замјеница генералног менаџера Технолошког парка Љубљана, г-ђа Марјана Мајерич и г-дин Алеш Певц, вођа пројеката у поменутом парку, дали су корисне савјете у циљу финализовања приоритета и оцијенили да, ако се направи добра конекција са иностранством на подручју истраживања, то може бити за Црну Гору велики потенцијал.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?