Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Четири општине израдиле план развоја

Објављено: 23.08.2018. 15:02 Аутор: Министарство економије
Четири јединице локалне самоуправе, Колашин, Жабјак, Бијело Поје и Андријевица, успјешно су, уз подршку Министарства економије и УНДП-ја, завршиле израду и усвајање стратешких планова развоја, а овај ресор ће и у овој години пружити подршку за још шест општина које су у фази креирања тог важног документа.

Ministarstvo ekonomije
Министарство економије током прошле и ове године, уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП), обезбјеђује техничку подршку за јединице локалне самоуправе у припреми њихових Стратешких планова развоја. Генерални директор за развој у Министарству економије Милош Челановић казао је Дневним новинама да су, поред ове четири општине, у процесу израде стратешких планова развоја Главни град Подгорица, пријестоница Цетиње, као и Тиват, Беране, Плужине и Шавник.

"Сарадња са Главним градом, пријестоницом Цетиње и општинама Тиват и Беране, почета је током прошле године, тако да је процес израде планова у различитим фазама. Свакако да је планирана динамика да се до краја године усвоје планови и у овим јединицама локалне самоуправе", истиче Челановић.

Општине Плужине и Шавник, како додаје, ове године су исказале интересовање за добијање подршке Министарства у изради стратешких планова развоја.

"У питању су општине које су кроз нашу сарадњу са међународним организацијама биле подржане и приликом израде првих стратешких планова развоја, који сада представљају добру основу за израду нових" указује Челановић.

Он наглашава да је стратешко планирање развоја локалних самоуправа изузетно важан механизам за дефинисање политике локалног развоја и усмјеравање ресурса у правцу остварења стратешких циљева.

"Фаза израде стратешког дукумента подједнако је важна као и фаза имплементације, која заправо показује колико смо добро планирали. Реални планови, уз дефинисање ваљаних стратешких циљева, предуслови су успјешне реализације", наводи Челановић.

Када је у питању стратешко планирање развоја на локалном новоу, Министарство економије инсистира на укључивању што више интересних гупа у тај процес, како би се добили инпути свих оних чије је проблеме потребно ријешити.

"Најбитније од свега је реално сагледати постојеће стање и могућности локалне самоуправе и на тај начин реално планирати. Дакле, јасно дефинисати приоритете, као и креирати план реализације. Ми настојимо да испратимо сваку фазу овог процеса, како бисмо кроз еспертску подршку указали општинама на могућности унапређења квалитета плана" закључује Челановић.

Бо.Д.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?