Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Милутин Симовић у Беранама на сједници Савјета за заштиту животиња: Неопходан заједнички приступ у рјешавању проблема

Објављено: 31.08.2018. 18:35 Аутор: МПРР
MPRR MPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић на трећој сједници Савјета за заштиту животиња, која се одржала данас у Беранама, позвао је локалне самоуправе, ветеринарску струку, и цивилни сектор да заједно и партнерски са Владом, озбиљно и осмишљено приступе рјешавању проблема у области добробити животиња.

Заједнички приступ у рјешавању проблема какви су нарастајућа популација паса луталица, учестали напади паса на људе и бројни случајеви нехуманог односа према животињама, према ријечима потпредсједника Симовића, неопходан је како би дошли до системских и трајних рјешења, а уважавајући оно што су упоредна искуства бројних развијених држава.

Симовић се захвалио предсједницима црногорских оштина на присуству, што, како је казао, показује однос према важности теме и спремност да одговоре својим обавезама у рјешавању проблема из ове области.
MPRR MPRR

„На заједничку, ефикасну и конкретну акцију позивају нас ожиљци, стрес и сузе изазвани нападима паса:

- четворогодишње дјевојчице из Мојковца јула ове године
- дјечака из улице Митра Бакића у Подгорици јула ове године
- троје дјеце и једне одрасле особе за само седам дана у јуну у Будви
- четворогодишње дјевојчице из села Понари у Подгорици априла ове године
- као и бројни други случајеви широм Црне Горе, попут онога из јула 2014. који се десио овдје у центру Берана, у улици 13. јула, када је пас луталица напао петогодишњу дјевојчицу. 

MPRR
Са друге стране, случајеви тровања животиња, какав смо имали прије два дана у Тивту, представљају кривично дјело "мучење и убијање животиња", али могу и представљати и кривично дјело "изазивање опште опасности", због чињенице да је отров расут по јавним површинама којима се креће велики број људи, поготово дјеце. Овакви и слични примјери незаконитог и нехуманог односа према животињама су бројни и у другим општинама. Опомињу честе слике чопора луталица, једнако и у урбаним квартовима наших градова и на њиховој периферији. Опомињу и слике гдје због неодговорних власника опасни пси слободно шетају дјечијим игралиштима или парковским шеталиштима“, казао је потпредсједник Симовић.

„И због тога смо данас овдје сви заједно – Влада, локалне самоуправе, ветеринарска струка, цивилни сектор и шаљемо поруку спремности да партнерски, озбиљно и осмишљено приступимо рјешавању ових проблема. Партнерски прихватајући ово као заједничке проблеме, а заборављајући праксу у којој су се енергија и вријеме трошили у трагању за надлежностима и бјежало од одговорности и надлежности“, поручио је Симовић.

Он је подсјетио да је Влада, суочавајући се са овим проблемима и својим одговорностима, предузела бројне конкретне активности. У мају ове године формиран је Савјет за заштиту животиња у коме су, како је казао, стручне, одговорне и посвећене особе из надлежних државних институција, ветеринарске струке и цивилног сектора. Припремљен је подзаконски акт који уређује област идентификације и регистрације кућних љубимаца и који ће бити објављен ових дана. Обезбијеђена су финансијска средства и припремљена документација за набавку, у циљу надоградње постојеће централне базе животиња и централног евидентирања паса. Симовић је навео и да је дата сугестија да се у Програму мјера обавезне здравствене заштите животиња планирају средства за набавку чипова, вакцина и вакцинацију против бјеснила.

Како је навео, обезбијеђено је и 100.000 еура за невладине организације за подршку пројектима изградње склоништа и бројање паса луталица. Ради се и на Стратегији за напуштене псе, зашта је обезбијеђена подршка из ИПА фондова, а успостављена је и комуникација и сарадња са Међународном организацијом за здравље животиња (ОИЕ).

Потпредсједник Владе је истакао да су за хитну акцију са локалног нивоа, поред кључних разлога о којима је говорио, важни и бројни други разлози, а то је да, за сада, само осам општина има изграђена склоништа, да стање и начин управљања и у том малом броју склоништа није ни на приближно добром нивоу, као и да су за само годину и по дана општине издвојиле око 500.000 еура за надокнаду грађанима због посљедица напада паса луталица. Он је додао и да је мали број општина усвојио одлуку о условима и начину држања кућних љубимаца и начину поступања са напуштеним кућним љубимцима.

„И због свега овога, још једном желим да вас позовем на заједнички приступ у рјешавању овог проблема како би заједнички дошли до системских и трајних рјешења, а уважавајући оно што су упоредна искуства бројних развијених држава. У оваквом приступу неопходна је комуникација и едукација власника животиња, а у коначном биће неопходна и пооштрена казнена политика након свега урађеног према неодговорним појединцима. Вјерујем да ћемо овом задатку сви заједно одговорити“, поручио је Симовић.

Сједница Савјета била је прилика да потпредсједник Владе Милутин Симовић додијели уговоре о подршци невладиним организацијама које су изабране по јавним конкурсима Министарства пољопривреде за финансирање пројеката/програма НВО у области заштите добробити животиња. На конкурсу „Изградња и управљање склоништима за напуштене кућне љубимце“, подржано је пет пројеката пријављених од стране: НВО ,,Натура” Колашин, 
НВО ,,Шапице” Бар, НВО ,,Мрежа” Плав, НВО ,,Спаси ме” Бар и НВО ,,К9 Монтенегро Свјетска заштита животиња” Подгорица.

Кроз конкурс „Изградња и управљање склоништа за напуштене кућне љубимце“, подршку за пријављене пројекте добило је, такође, пет организација: НВО ,,Феникс” Цетиње, НВО ,,Никшићко удружење за заштиту животиња“,НВО ,,Рука-Шапи“ Подгорица, НВО ,,Пријатељи паса“ Тиват и НВО ,,К9 Монтенегро Свјетска заштита животиња”. 

MPRR MPRR

По основу предлога цивилног сектора и Ветеринарске коморе, Симовић је овом приликом уручио и двије награде Министарства - за највећи допринос грађанском активизму из области заштите добробити животиња коју је добила  Бјанка Пракљачић из НВО „НОРА“, као и за највећи допринос ветеринарској струци у овој области а која је додијељена  доктору ветеринарске медицине Ранку Савићу из Пљеваља.

Сједница Савјета за заштиту животиња одржана је у оквиру научно – стручног скупа „Ветеринарски дани 2018“ који се традиционално одржава сваке године у организацији Ветеринарске коморе Црне Горе.




ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?