Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Примјеном европских прописа до веће конкурентности економије

Објављено: 02.09.2018. 19:47 Аутор: КЕИ
Примјеном европских прописа и стандарда у Поглављу 17 – Економска и монетарна унија, допринијеће се обезбијеђењу стабилности цијена, као и повећању конкурентности економије, што осигурава одржавање макроекономске сигурности, саопштио је главни преговарач са Европском унијом, Александар Дрљевић.

„Кроз успостављање и примјену европских политика и процедура унаприједићемо укупни економски амбијент, који ће се одразити на друштвени развој и квалитет живота грађана. Такође, припремићемо црногорску економију да буде равноправан актер у спровођењу заједничке економске политике“, казао је Дрљевић у интервјуу агенцији Мина-бусинесс.

Коментаришући специфичност у преговорима са ЕУ о Поглављу 17, с обзиром на постојећи монетарни режим Црне Горе која од 2002. године користи еуро као званично средство плаћања, Дрљевић је рекао да се коришћење еура не доводи у питање.

„Чињеница је да се начин коришћења еура, као званичног средства плаћања у Црној Гори, разликује од чланства у Економској и монетарној унији. С тим у вези ми смо одлучни и радимо на томе да током преговарачког процеса испунимо критеријуме конвергенције за приступање еурозони, уз њихову одређену модификацију у случају Црне Горе“, објаснио је Дрљевић.

Он је подсјетио да су регулаторни захтјеви ЕУ, који се односе на стандарде коришћења еура, испуњени, што је констатовано и извјештајима Европске комисије о напретку Црне Горе у Поглављу 32, дијелу који се односи на заштиту еура од фалсификовања.

Дрљевић је саопштио да је отварање Поглавља 17 било признање да је Црна Гора у тој области испунила очекивања ЕУ, односно остварила напредак који Уније очекује у тој фази преговора.

„У наставку нам слиједи даље усклађивање с европским прописима и јачање административних капацитета за њихову ефикасну и квалитетну примјену. У том смислу, као главни изазов видимо измјену Устава, на захтјев ЕК, у правцу усаглашавања циља Централне банке са циљем Европског система централних банака“, казао је Дрљевић.

Осим тога, како је додао, Црну Гору очекује даљи рад на јачању фискалне стабилности и испуњењу захтјева тржишне економије.

Дрљевић сматра да ће у том смислу посебан изазов представља спровођење статистичких стандарда ЕСА2010, за шта је обезбијеђена подршку експерата из држава чланица ЕУ.

„Изазова и посла пред нама је доста. Имајући у виду значај овог поглавља за црногорску економију, већ смо предузели захтијеване активности са чијом реализацијом и унапријеђењем ћемо наставити у наредном периоду, са циљем постизања даљег економског и финансијског раста, кроз јачање економске активности и конкурентности црногорске економије“, поручио је Дрљевић.

На питање на који начин Црна Гора може да одговори изазовима у вези затварања Поглавља 17, Дрвљевић је одговорио да се завршна мјерила односе на даље усклађивање са европским критеријумима у тој области.

„Она су веома захтјевна што ће, очекујем, довести до тога да ово поглавље затворимо међу посљедњим, али ће са друге стране оставити довољно времена да квалитетно одговоримо свим обавезама и припремимо се за будуће чланство“, казао је Дрљевић.

Када је у питању монетарна политика, он је подсјетио да се усвајањем измјена и допуна закона о ЦБЦГ и о текућим и капиталним пословима са иностранством у потпуности примијенио принцип независност те институције.

„Такође, усвајањем измјена и допуна Закона о ЦБЦГ и нове Одлуке о ближим условима за давање кредита банкама у случају потреба за ликвидношћу, у потпуности смо спровели принцип забране монетарног финансирања јавног сектора“, саопштио је Дрљевић.

Црна Гора ће, како је казао, у наредном периоду наставити с усклађивањем правног оквира с циљем потпуне примјене принципа забране привилегованог приступа јавног сектора финансијским институцијама и потпуне интеграције ЦБЦГ у Европски систем централних банака.

„У том смислу, оно што нас очекује је доношење два важна закона и то о заштити депозита и о осигурању, као и измјена Устава“, навео је Дрљевић.

Он је оцијенио да је током претходног периода у Поглављу 17 остварен добар напредак, што је евидентирано и у овогодишњем извјештају ЕК за Црну Гору.

Дрљевић је подсјетио да је, с циљем испуњавања мјерила за отварање тог поглавља, у марту прошле године донијет Акциони план за усаглашавање с правном тековином у области економске и монетарне политике.

Тим документом су дефинисани циљеви и рокови за потпуно усклађивање домаћег законодавства с правном тековином ЕУ, као и мјере за даље јачање административних капацитета.

„За нас је посебно важно што реализација тог акционог плана иде добром динамиком, за шта смо добили похвале од ЕК“, саопштио је Дрљевић.

Он је подсјетио да је Влада, с циљем повећања одговорности и обезбјеђивања здравог финансијског управљања, у децембру 2015. усвојила Програм реформи управљања јавним финансијама за период од 2016. до 2020. године, који прописује кључне реформске планове Црне Горе у тој области.

„У правцу даљег унапријеђења те области, Влада је усвојила и Смјернице макроекономске и фискалне политике за период од ове до 2021. горине, као и Средњорочну стратегију управљања дугом за период до 2020. године“, прецизирао је Дрљевић.

Он је закључио и да је Влада у јануару ове године усвојила Програм економских реформи (ПЕР) за период до 2020. године, који је структуриран према захтјевима и методологији ЕК и представља најважнији документ Црне Горе у економском дијалогу с ЕК и земљама чланицама ЕУ.

Текст је написан уз финансијску подршку Европске уније кроз реализацију пројекта “Деалинг wитх етхицс анд факе неwс” под ознаком ИПА2018/397-252. Садржај је искључива одговорност Агенције МИНА и не мора нужно одражавати ставове ЕУ. Текст се може преузимати уз обавезно навођење извора.

Агенција Мина-бусинесс

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?