Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Јановић: Награђујемо Маријанино сребро са 30 хиљада еура, младим ватерполистима 17 хиљада за стипендије

Објављено: 05.09.2018. 19:37 Аутор: Министарство спорта

Подгорица, 05. септембар 2018.- Министар спорта Никола Јановић приредио је у Вили ,,Горица” заједнички пријем у част параолимпијке Маријане Горановић и младих ватерполо репрезентативаца Црне Горе, који су на недавним Европским првенствима у Берлину и Минску, освојили сребрне медаље и саопштио да ће Министарство спорта вицешампионку Горановић, наградити премијом 20 хиљада еура, а сходно новом закону први пут премију вриједности 10 хиљада еура добија и њен главни тренер. Влада Црне Горе, најавио је министар Јановић, посебно жели да афирмише младе спортисте, па ће јуниори добити статус перспективних спортиста, а самим тим и једногодишње стипендије.

,,Ви сте понос државе Црне Горе, ви сте рођени да побјеђујете и да нас учите да су границе тамо гдје их сами себи поставимо. Маријана је то учинила и на овом Европском првенству, гдје је у јакој конкуренцији одбранила своје сребро са прошлог првенства Европе. Млади ватерполисти су са друге стране у жестокој конкуренцији европских ватерполо сила, такође извојевали још једну медаљу за Црну Гору. Одважно сте и достојанствено представили нашу државу пред очима Европе”- поручио је министар спорта обраћајући се младим вицешампионима, такође наглашавајући да њихови успјеси радују, али и обавезују. 

,,Захваљујући новом Закону о спорту, Уредбом о критеријумима за утврђивање висине, у овом случају, стипендије и премије, дефинисали смо да новчане премије буду међу највећима у региону и да се за разлику од раније када су уплаћиване савезима, сада исплаћују директно на рачун спортисте. Маријани припада 20 хиљада еура, а први пут премију по новом закону добија и њен главни тренер и то 10 хиљада еура” – казао је министар Јановић и истакао да Влада Црне Горе, посебно жели да афирмише, младе перспективне спортисте. ,,Министарство спорта брине и о вама, на начин што вам за резултате на свјетским и европским првенствима, додјељујемо статус перспективног спортисте којим стичете право на једногодишњу стипендију, која ће у вашем случају износити 20 одсто просјечне мјесечне нето зараде у Црној Гори. То је доказ да држава препознаје и врједнује ваше резултате, са циљем да код вас пробуди и ојача и култ оданости и припадности црногорској репрезентацији. Посебно истичем, да и ваши клубови и савези треба и сами да се постарају да тренирате у што бољим условима. ” – закључио је министар спорта, још једном им честитајући успјехе злата вриједне.

Маријана Горановић је на Европском првенству за особе са инвалидитетом, одржаном у Берлину 20. – 26. августа 2018. освојила друго мјесто у бацању кугле. Захвалност, поручила је на пријему, дугује свом стручном тиму, Параолимпијском комитету и својој породици, а посебно како је казала ,,хвала Министарству спорта и држави Црној Гори, што су данас параолимпијци и вицешампиони ватерполисти, будући олимпијци, раме уз раме, да заједно прославимо наше резултате”- казала је Горановић и обећала да ће и даље бранити боје своје заставе, у континуитету постизати резултате и репрезентовати своју земљу онако како и доликује. 

У име саиграча, комплетног стручног штаба и Ватерполо и пливачког савеза Црне Горе, захвалио се капитен јуниорске репрезентације Душан Матковић, поручујући да су направили огроман успјех. ,,Медаља у Минску је потврда да је ватерполо, спорт број један у Црној Гори, а сигуран сам да ћемо и у будућности освајати медаље на великим такмичењима. Захвалио бих се у своје и име својих саиграча, Министарству спорта и министру Јановићу на додијељеном статусу перспективних спортиста и стипендији коју ћемо примати наредних годину дана"- поручио је Матковић.

Статус младих перспективних спортиста, који ће наредних годину добијати стипендије Министарства спорта први пут стичу ватерполисти рођени 1999. и млађи, који су на недавном Европском првенству у Минску, освојили сребрну медаљу. То су: Милош Кривокапић, Урош 
Вучуровић, Саво Ћетковић, Димитрије Рашковић, Марјан Митровић, Аљоша Мачић, Лука Муришић, Петар Мијушковић, Ђуро Радовић, Мартин Гардашевић, Душан Матковић, Бранко Франета, Ален Исљамовић и Данило Радовић.

Свечаном пријему у Вили ,,Горица”, присуствовали су и чланови стручних штабова, као и представници руководстава Параолимпијског комитета Црне Горе и Ватерполо и пливачког савеза Црне Горе.

МИНИСТАРСТВО СПОРТА  

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?