Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић представила СЕЕИИСТ пројекат на међународној конференцији о истраживачкој инфраструктури у Бечу

Објављено: 12.09.2018. 23:04 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke

Министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић, представила је пројекат Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, а који предвиђа реализацију Хадронске канцер терапије са истраживањима у биомедицини, на реномираној међународној конференцији о истраживачкој инфраструктури „Интернатионал Цонференце фор Ресеарцх Инфраструцтурес 2018”, у Бечу, на позив федералног министра образовања, науке и истраживања Републике Аустрије.

Конференција ИЦРИ 2018 се организује у оквиру аустријског предсједавања Европском унијом, и на њој учествују, такође, комесар за науку и иновације Европке комисије, господин Карлос Моедаш и генерални директорор за истраживање и иновације у ЕК, господин Жан Ерике Паке.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

На уводном панелу под називом „Сустаинабле Ресеарцх Инфраструцтурес он тхе глобал арена: полицy девелопментс, лессонс леарнед анд стратегиес”, током којег је министарка Дамјановић представила СЕЕИИСТ пројекат, учесници су дискутовали о одрживости, као и неопходности истраживачких инфраструктура на глобалној сцени, те научним стратегијама и политикама које помажу да се оне реализују и доприносу свеукупном друштвено-економском бољитку земаља.

Поред министарке Дамјановић, на панелу су учествовали: Јан Хрусак, извршни директор Европског стратешког форума за истраживачке инфраструктуре (ЕСФРИ), Пхил Мјwара, генерални директор Одсјека за науку и технологију, Јужна Африка, Карина Ангелиева, савјетница и шеф Сектора за образовање и истраживање, стално представништво Републике Бугарске у ЕУ, Сеан Доугхертy, генерални директор АЛМА, Тонy Доннé, предсједавајући ЕИРО форума, Илариа Нарделло, извршни директор Европског истраживачког центра за биологију мора (ЕМБРЦ-ЕРИЦ) и Луца Пеззати, научни координатор (Е-РИХС). Модератор сесије је био гдин Јеан Давид Мало, директор за иновације и отворену науку у ДГ Р&И, Европска комисија.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министарка Дамјановћ је у свом излагању истакла да је региону Југоисточне Европе неопходна крупна научноистраживачка инфраструктура која ће покренути научну изврсност, спријечити одлив талената, подстаћи иновације, мобилност, интернационализацију и трансфер знања, као и остале комплементарне технологије. Све су то начини да управо наука побољша друштвено-економске услове и омогући младим људима атрактиван амбијент у којем желе да раде и стварају у својој земљи. Овакав пројекат, додала је министарка Дамјановић, иако пети у Европи, биће јединствен у свијету зато што предвиђа да се 50 одсто времена одвија истраживање, а што ће привући истраживаче и из Западне Европе.

Успостављање СЕЕИИСТ пројекта, односно најмодерније научне инсфраструктуре, доприноси такође и ублажавању тензија и бољој сарадњи земаља региона, као што се показало у случају пројекта СЕСАМЕ, у Јордану, препознат као прави примјер “науке за мир”. Додатно, пројекат би омогућио да овај регион поврати научну изврност, која је постојала у прошлости и убрзати технолошки развој земаља.

Учесници панела су сагласни да једино научне инфраструктуре помажу у ублажавању социјалних разлика, покрећу интернационална партнерства и представљају прави начин да се улаже у људски капитал, знање, што је један од постулата економије базиране на знању.

Наука мора бити отворена и нудити рјешења за друштвене изазове у проблеме, један је од закључака сесије, што се и налази у основи политике Европске комисије, односно институција из области науке и истраживања, а која је организатор ове конференције.


Ово је четврто издање конференције ИЦРИ, послије Копенхагена 2012, Атине 2014. и Јужне Африке, 2016. године. ИЦРИ окупља доносиоце политика о истраживачким инфраструктурама и ове године се очекује више од 50 учесника широм свијета.

Током боравка у Бечу, министарка науке ће сјутра одржати и два састанка у Међународној агенцији за атомску енергију, и то са замјеницима генералног директора за област техничке сарадње те нуклеарних наука и апликација (ДДГ ТЦ и ДДГ НСА), г-дином Дазуом Јангом и г-дином Алдом Малавасиом како би се сагледала даља подршка ИАЕА Црној Гори, посебно у свијетлу великог регионалног пројекта за Међународни институт за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе - СЕЕИИСТ.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?