Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Будва: Отворено међународно савјетовање о заштити подводних археолошких локалитета

Објављено: 18.09.2018. 20:16 Аутор: МКУ
Влада Црне Горе са посебном пажњом прати стање подводне културне баштине, препознаје њене потенцијале и финансијски подржава истраживања нашег подморја и усавршавање стручњака – поручили су данас министар културе Александар Богдановић и генерална секретарка Владе Црне Горе Наташа Пешић са Међународног стручног савјетовања о заштити подводних археолошких локалитета и едукацији професионалних ронилаца које је отворено у Будви.

MKUMKU

„Министартсво културе је препознало изузетне потенцијале подводне археолошке баштине и у сарадњи са националним и локалним институцијама из ове области, као и партнерима из иностранства, континуирано финансијски подржава не само подводна археолошка истраживања, нашег подморја, већ и едукацију, усвршавање, обуку стручњака који је баве овом специфичном врстом послова, као и валоризацију подводних археолошких локлитета” – поручио је министар Богдановић отварајући симпозијум.

Генерална секретарка Владе је рекла да потврду да наша држава са посебном пажњом прати стање подводне културне баштине предтавља и чињеница да се ово савјетовање одржава под покровитељством и уз подршку Министарства културе.

MKUMKU

„Циљ овог стручног савјетовања је да подстакне организовану заштиту која обухвата пројекте намијењене унапређењу стања подводних културних добара, очувању, валоризацији, презентацији и популаризацији подводне културне баштине, што неби било могуће без едукованих професионалних ронилаца, њиховог знања и искуства“ – рекла је генерална секретарка Владе Црне Горе.

Министар Богдановић је као посебно важну оцијенио чињеницу да су истраживање црногорског подморја извели заједно Центар за конзервацију и археологију, РПМ Наутицал Фондатион из САД и Регионални ронилачки центар за подводно деминирање и обуку ронилаца.

MKUMKU
 
„Током бројних археолошких кампања у поменутом пројекту, рекогносцирано је црногорско подморје Бококоторског и Будванског акваторија. Значајно је напоменути да су током реализацје овог пројекта, по први пут били укључени обучени археолози из Центра за конзервацију и археологију, који посједују међународно признате сертификате за рониоца са једном или двије звјездице и да је на том потезу откривено двадесет три археолошка подводна локалитета. Тиме је Црна Гора ушла у ред земаља које се налазе на свјетској мапи подводне археологије. Бројка од двадесет три подводна локалитета, од којих су једанаест антички, лоцирана у једном дијелу ужег појаса наших територијалних вода, даје нам за право да имамо велика очекивања у даљем раду” – рекао је министар културе.

Конференција чији је циљ упознавање са темама заштите подводних археолошких локалитета, новим резултатима подводних археолошких истраживања у Црној Гори, поморском трговином кроз историјска раздобља, као и оспособљавање професионалних ронилаца траје до 20. септембра. Организатори конференције су: Регионални ронилачки центар за подводно деминирање и обуку ронилаца – Херцег Нови и Аццадемиа Интерназионале ди Сциензе е Тецницхе Субацqуее – Рома, покровитељ је Влада Црне Горе – Министарство културе.
 Pokrenite
Обраћање министра културе Александра Богдановића


















 







Да ли вам је садржај ове странице био од користи?