Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Ивановић у Бечу: Конференција о јачању безбједности Западног Балкана и 6. састанак ОЕБС структурног дијалога

Објављено: 20.09.2018. 17:58 Аутор: мод
Генерални директор Директората за политику одбране, мр Ивица Ивановић, од 19. до 21. септембра борави у радној посјети Бечу, гдје је учествовао на Конференцији о јачању безбједности Западног Балкана, као и на 6. Састанку ОЕБС структурног дијалога, који је одржан на нивоу политичких директора министарстава одбране и високих званичника ОЕБС-а.

Конференцију, која је окупила еминентне међународне стучњаке из области одбране и безбједности, организовало је Министарство одбране Републике Аустрије, у оквиру аустријског предсједавања Савјетом ЕУ. У њеном фокусу били су европска перспектива земаља Западног Балкана, као и ЕУ Стратегија проширења на тај регион. Ријеч је о припремној конференцији за састанак министара одбране Аустрије, Босне и Херцеговине, Македоније, Србије, Албаније и Црне Горе који ће се наредне седмице одржати у Грацу.

Учесници су размијенили мишљења и о реформи сектора безбједности, сузбијању тероризма и екстремизма, те размотрили могућности појачаног учешћа земаља Југоисточне Европе, односно Западног Балкана у ЕУ мисијама и операцијама. Закључено је да европске интеграције земаља региона представљају услов за стабилну и безбједну Европу. 

Ивановић се током Конференције састао са генералмајором Јоханом Франком, политичким директором Министарства одбране Републике Аустрије, у циљу дефинисања даљих модалитета за јачање сарадње двије земље у области одбране. Поред исказаног задовољства реализацијом билатералних активности, посебно на плану сарадње у области планинског ратовања, било је ријечи о могућности школовања црногорских кадета на некој од аустријских војних академија, чиме би се проширио број земаља са којима Црна Гора сарађује на том плану. 
 
На 6. Састанку ОЕБС структурног дијалога, разговарано је о убрзаном технолошком развоју и модерним начинима ратовања, те њиховом утицају на развој војних доктрина. Ивановић је на састанку истакао да је Црна Гора посвећена стабилности и просперитету на регионалном и на глобалном нивоу, те да ће у том контексту наставити да пружа свој допринос међународној заједници. 

Директор Ивановић је учествовао и на проширеном састанку НАТО држава у оквиру ОЕБС-а, уз низ билатералних сусрета са високим представницима држава учесница 6. Структурног дијалога и ОЕБС секретаријата. 
 
Састанцима су присуствовали и шефица Сталне мисије Црне Горе при УН, ОЕБС и другим међународним организацијама у Бечу, амбасадорка Славица Милачић, и војни представник при Сталној мисији, адмирал Драган Самарџић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?