Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црногорска пољопривреда допринијеће европској мапи пољопривреде

Објављено: 20.09.2018. 19:35 Аутор: КЕИ
Црногорска администрација је на добром путу да прилагоди своју легислативу заједничкој пољопривредној политици Европске уније и оствари свој циљ, а то је јака пољопривреда са конкурентним фармерима и прерађивачима хране, поручено је на једанаестом састанку Пододбора за пољопривреду и рибарство.

Представници црногорских институција представили су данас напредак остварен у реформском процесу у областима пољопривреде и руралног развоја, безбједности хране, ветеринарске, фитосанитарне политике и рибарства.

Савјетница главног преговарача Драгана Марковић оцијенила је да је од претходног Пододбора у Бриселу Црна Гора напорно радила како би се приближила европским стандардима, а да су надлежне институције у фокусу свог рада имале преношење правне тековине и испуњење завршних мјерила.

„Колико су напорно радиле службе надлежног ресора, говоре подаци да је у току 2017. планиран највећи број обавеза од свих поглавља, од чега је више од 95% планираних обавеза реализовано. Такав случај је и у првој половини 2018. када је у питању преношење правне тековине, односно Министарство пољопривреде и руралног развоја је од планираних обавеза реализовало више од 85%“, рекла је Марковић.

KEI

Државни секретар у Министарству пољопривреде и руралног развоја, Ђуро Жугић, истакао је да је Црна Гора на добром путу да у складу са акционим плановима испуни обавезе са циљем прилагођавања легислативе заједничкој пољопривредној политици Европске уније. „Сматрамо да оно што заједно радимо има јединствен циљ, а то је јака пољопривреда у Црној Гори, представљена кроз јаке конкурентне фармере и прерађиваче хране. То нам је заједнички циљ јер црногорска пољопривреда иако мала у бројевима има доста тога да допринесе европској мапи пољопривреде“, навео је он.

Подсјетио је да је ове године почело спровођење ИПАРД програма, који представља важан елемент подршке сектору производње и прераде, као и да је од изузетне важности искористити расположиви новац у потпуности по правилима која су Црна Гора и ЕУ заједно дефинисали.

Жугић је нагласио да се и у другим областима црногорска пољопривреда приближава правилима Заједничке пољопривредне политике – у домену безбједности хране унапријеђен је систем како би производи били безбједни и нашли тржиште и ван граница Црне Горе, док је и у сектору рибарства забиљежен напредак у спровођењу прописа.

KEI

Замјеница шефа Јединице за Црну Гору у Генералном директорату за проширење, Барбара Хесус-Жимено, истакла је и на овом Пододбору посвећеност Европске комисије овом региону, наводећи да Западни Балкан и Црна Гора никад нијесу заузимале овако високо мјесто на агенди ЕУ као данас. „То је историјски моменат, али Црна Гора треба да га надграђује и искористи“.

Нагласила је да је Црна Гора напредовала у развоју сектора безбједности хране и казала да рад у складу са акционим плановима треба да буде настављен у сваком од поглавља обухваћеним овим Пододбором, што је једнако важно као и испуњавање завршних мјерила. Што се тиче ИПАРД-а, како је рекла, Европска комисија цијени константне напоре Црне Горе у имплементацији.

Хесус-Жимено је додала да је у више области потребно јачати административне капацитете, а да то треба схватити у контексту текуће оптимизације јавне управе. Закључила је да ће, поред рада у оквиру ових, али и осталих области у преговорима, напредак у поглављима 23 и 24 одредити темпо преговора.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕУ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕУ - ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ И РУРАЛНОГ РАЗВОЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?