Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Средњошколци славе европско језичко наслеђе

Објављено: 26.09.2018. 19:38 Аутор: КЕИ
Европска унија почива на поштовању језичке разноликости, а познавање страних језика омогућиће младим људима да се повежу и лакше пронађу посао, поручено је данас на обиљежавању Европског дана језика.

Европски дан језика обиљежен је данас у оквиру пројекта ЕУ4МЕ који финансира Европска унија, а спроводи УНДП, у организацији Канцеларије за европске интеграције, Министарства просвјете и Гимназије „Слободан Шкеровић“.

Подгорички гимназијалци обратили су се присутнима рецитацијама и пјесмом на више европских језика, а потом су разговарали са представницима амбасада, али их учили и фразама из свог матерњег. Представници амбасада показали су да добро владају црнгогорским језиком, а међу изрекама које су научили посебно су издвојили једну - „без муке нема науке“.

KEI

Главни преговарач Александар Дрљевић подсјетио је да је више од 200 европских језика и да живимо у времену у којем је готово незамисливо не познавати бар један свјетски језик, истичући да Црна Гора трајно настоји да унаприједи систем образовања по питању учења страних језика.

„Један од принципа на којима почива ЕУ је поштовање језичке разноликости свих држава чланица, док се познавање страних језика данас сматра једном од основних вјештина коју сви грађани ЕУ треба да усвоје како би имали веће могућности образовања и запошљавања“, рекао је Дрљевић.

Поручио је гимназијалцима да се учењем језика отвара широко поље мобилности студената, радника, истраживача, научних радника. Позвао их је да већ данас почну са учењем још једног страног језика. „То јесте изазов, али и испуњавајуће искуство и улог који се увијек исплати. Учењем новог језика уважавамо различитост, нечију културу и припадност“, додао је он.

KEI

Шеф Делегације ЕУ у Подгорици, Аиво Орав, истакао је да је обиљежавање Европског дана језика прилика да подигнемо свијест о учењу језика и језичкој разноликости, али и славимо језичко наслеђе европске заједнице.

„Охрабрујем вас да учите што више језика можете, јер знање више од једног језика олакшава повезивање међу људима, проналажење посла и подстиче пословни раст. Познавање језика као што је црногорски или естонски повећаће вам шансу да се издвојите приликом тражења посла. Радује ме што се Црна Гора прикључила обиљежавању овог важног датума“, поручио је Орав.

Генерална директорица Директората та предшколско, основно и инклузивно образовање и васпитање у Министарству просвјете, Аријана Николић Вучинић, казала је да се поставља питање каква ће знања на тржишту рада бити потребна данашњим ученицима.

„Оно што смо сигурни јесте да ћемо морати имати младе људе који су функционално писмени, математички и дигитално, и да ће значајно мјесто заузимати познавање страних језика. У том циљу је дјеловало и Министарство просвјете кроз последње измјене закона из јула 2017. године“, истакла је она.

KEI

Директорица Гимназије „Слободан Шкеровић“, Зоја Бојанић Лаловић, поручила је да је језичка разноликост алат за постизање већег мултикултуралног размијевања, али и кључни елемент богате културне баштине нашег континента.

Додала је да се у подгоричкој Гимназији европска баштина његује у свим сегментима, а посебно се акцентује кроз изучавање седам језика. „Ако пођемо од мисли да је језик највећа спона међу људима, нашим гимназијалцима је омогућено да дијеле мостове са цијелим свијетом“, поручила је Бојанић Лаловић.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРИСТУПАЊУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ













Да ли вам је садржај ове странице био од користи?