Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Већи подстицаји за кинематографски сектор

Објављено: 27.09.2018. 21:13 Аутор: МКУ
Влада Црне Горе усвојила је на данашњој сједници Предлог закона о измјенама и допунама закона о кинематографији.

Министар културе Александар Богдановић, изјавио је након сједнице Владе да су измјене постојећег Закона условљене потребом усклађивања са ревидираном Конвенцијом Савјета Европе о кинематографској копродукцији из 2017. године, коју је Влада утврдила 07. јуна ове године. “Такође, новим законским рјешењем повећана је стопа повраћаја дијела средстава која продуцент утроши снимајући филм у Црној Гори, средствима која нијесу обезбијеђена из државног буџета. Са досадашњих 20%, стопа се повећава на 25% квалификованих трошкова,” истакао је министар Богдановић.

Он је саопштио да ће ускладјивање са ревидираном Конвенцијом створити повољније услове за партиципацију црногорског филмског сектора у већим мултилатералним и билатералним копродукцијама, а изузетно је важано и у контекст приступања Црне Горе потпорном фонду Савјета Европе за кинематографију Еуримагес, које је у току.

У циљу подстицања производње кинематографских дјела и привлачења иностраних улагања, Предлогом закона се мијења одредба о праву продуцената на повраћај дијела средстава утрошених за производњу филмова у Црној Гори, која је Законом установљена 2015. године као подстицајна мјера. Стопа се повећава са 20% на 25% од квалификованих трошкова, а мотив за ово повећање је у чињеници да је то најмања стопа која се примјењује у земљама региона, док у неким европским државама она износи и 30%.

Министар Богдановић је истакао да се овом измјеном стварају повољнији услови за присуство већег броја иностраних продуцената који ће снимати у Црној Гори, што подразумијева и њихову обавезу да најмање 100.000 еура морају утрошити у нашој земљи уколико желе да остваре право на повраћај дијела средстава. “Спровођењем ове подстицајне мјере, истовремено се доприноси и повећању запослености у кинематографском сектору, ангажовању привредних субјеката из ове области, као и повећању коришћења капацитета у услужним дјелатностима. Примјена ове мјере доприноси и бољој промоцији туристичких потенцијала и подстиче развој тзв. “филмског туризма”,” навео је Министар.

“На основу дугогодишњег искустава земаља региона спровођењем ове подстицајне мјере остварују се значајни економски бенефити на националном нивоу, односно прилив нових средстава у буџет државе. Генерално, из упоредних искустава произилази да се за сваки еуро уложен по овом основу, држави врати 3 еура”, додао је Министар.

Иако су подстицајне мјере за иностране продуценте уведене 2015. године, односно доношењем Уредбе о ближим критеријумима, начину и поступку за остваривање права на повраћај дијела средстава утрошених за производњу кинематографског дјела која је ступила на снагу 2017. године, до сада није било захтјева продуцената по овом основу. Разлози за то су у чињеници што овај институт већ годинама функционише у земљама региона, а код нас је у примјени тек од прошле године, као и у томе да је са постојећом стопом Црна Гора неконкурентна у региону, јер је нудила најнижу стопу повраћаја утрошених средстава.
                     
ВИДЕО - обраћање министра Богдановића: хттпс://yоуту.бе/ЗВ9атX1Qwј4
                                             
                
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
                   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?