Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Изјава министра Храповића за агенцију МИНА: 9.3 милиона еура нове опреме здравственом систему

Објављено: 01.10.2018. 01:14 Аутор: Министарство здравља
9.255.872,96 еура вриједност је нове медицинске опреме за коју је богатији здравствени систем, а која се ових дана допрема у здравствене установе широм Црне Горе. Ова цифра представља готово 80% средстава од 11,8 милиона еура опредијељених капиталним буџетом Владе Црне Горе за куповину савремених медицинских апарата.
Од ових око 9.3 милиона еура, највећи дио медицинских апарата у вриједности од скоро 7 милиона еура, уговорен је за Клинички центар Црне Горе, као највећу здравствену установу у нашој земљи. За опште и специјалне болнице, домове здравља, Институт за јавно здравље и Завод за трансфузију крви опредијељена је опрема вриједна 2.3 милиона еура.
У питању је најсавременија опрема, која умогоме олакшава рад нашим љекарима, пружа бољу дијагностику и побољшава квалитет лијечења наших грађана.
Све то, у складу је са постављеним приоритетима здравственог ресора и Владе Црне Горе, који за циљ имају бригу о здрављу популације и бригу о условима рада медицинских професионалаца.
Задовољство ми је да истакнем да је у Клиничком центру у току инсталација најсавременије магнетне резонанце (3Т), вриједне око 1.5 милиона еура, која подразумијева најнапреднију дијагностику и даје конкретан увид, не само у морфологију органа, већ и најпрецизније податке о њиховој функцији.
Магнетном резонанцом од 3Т добија се изузетно квалитетна слика, што омогућава прецизну дијагностику готово свих обољења, која се не могу утврдити осталим дијагностичким методама, нити апаратима слабије снаге. Преглед комплетног кичменог стуба, може се овим апаратом обавити у једном акту, као и комплетна дијагностика коштано-зглобног система, прегледи срца, крвних судова, укључујући и крвне судове главе, обољења грудног коша, трбуха, мале карлице, хипофизе, као и дјагностика епилепсије, а могући су и прегледи свих узраста дјеце. Захваљујући перформансама апарата, могуће га је употријебити и за реализацију научноистраживачких пројеката, а самим тим и размјену искустава са еминентним научним установама у свијету.
Са овим магнетом, у комбинацији са другом савременом опремом, најсавременијим ангиографом такве врсте на Балкану и новом ангио салом која је прошле године пуштена у рад, омогућено је комплетирање дијагностичких процедура у свим доменима.
Ниво здравствене заштите и здравствених услуга посебно ће бити унапријеђен у општинама Никшић, Бијело Поље, Беране, као и у Рисну, гдје се ових дана инсталирају нови мултислајсни ЦТ апарати, које карактерише веома кратко вријеме снимања, мале дозе зрачења, као и изузетан квалитет слике. Преглед на мултислајсном скенеру помаже у раном откривању малигних болести, јер промјене открива и лоцира у стадијумима у којима се може правовремено започети лијечење. Вриједност ове инвестиције је преко 1.3 милиона еура.
Задовољство због обнављања медицинске опреме након готово једне деценије, вјерујем дијелимо сви у здравственом систему и у држави, гдје је здравље грађана императив.

Министар здравља, др Кенан Храповић
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?