Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Бошковић на састанку министара одбране НАТО земаља (НАЦ)

Објављено: 04.10.2018. 01:10 Аутор: мод
Министар одбране мр Предраг Бошковић данас и сјутра учествује на састанку Сјеверноатлантског савјета (НАЦ) на нивоу министара одбране НАТО земаља, који се одржава у Бриселу. 

Он је данас истакао да ће Црна Гора остати одговоран савезник који спроводи политике Алијансе и доприноси реализацији њених задатака у циљу ефикасног одговора на савремене безбједносне пријетње. Министар је казао да ће наша земља подржати заједничке напоре савезница у суочавању са пријетњама упућивањем извиђачког одјељења у Мултинационалну борбену групу у Летонији, што ће представљати директан допринос ојачаном присуству на истоку (еФП). 

Такође, Црна Гора наставља са започетим реформама одбрамбеног система у циљу пуне интеграције у систем колективне безбједности, а допринос регионалном миру и стабилности биће један од приоритета у будућем периоду, нагласио је министар Бошковић.

Састанак је био прилика да се анализира напредак остварен на плану спровођења одлука донијетих на Самиту који је у јулу ове године одржан у Бриселу, као и да се, на основу остварених резултата, дају смјернице за даљи рад на имплементацији активности које Алијанса спроводи у циљу јачања колективне одбране. 

Узимајући у обзир непредвидиво безбједносно окружење и изазове који долазе из различитих стратешких праваца, као и посвећеност Алијансе очувању безбједности држава чланица, савезнице су нагласиле важност јачања јединства и солидарности међу њима. Такође, истакнут је значај превентивног дјеловања на потенцијалне пријетње и изазове које долазе са територија ван граница Алијансе. НАТО ће наставити да пружа одлучан одговор када је у питању борба против тероризма, уз свеобухватан приступ и дугорочне циљеве, што захтијева и ангажовање цјелокупне међународне заједнице, речено је на састанку.

mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?