Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

МОД: Експертски тим Секретаријата за одбрану САД-а обучава за заштиту црногорског сајбер простора

Објављено: 02.10.2018. 21:19 Аутор: мод
У складу са билатералном сарадњом између Министарства одбране Црне Горе и Секретаријата за одбрану Сједињених Америчких Држава, у току је посјета експертског тима из области сајбер безбједности, који је стигао у Црну Гору са циљем давања подршке јачању сајбер капацитета Владе Црне Горе, Министарства одбране и Војске Црне Горе.

Ријеч је о наставку сарадње двије земље на пољу одбране, са посебним фокусом на развој сајбер капацитета, што ће помоћи Црној Гори да на квалитетан начин, заједно са осталим учесницима, брине о заштити националног сајбер простора и да као земља чланица НАТО буде способна да пружа подршку у оквиру чланства и партиципира у зајдничким подухватима.

Колеге из САД пружају подршку нашим експертима, кроз организовање заједничких вјежби, обучавање кадрова, давање препорука и размјену информација, што је од посебне важности. Ове вјежбе су веома значајне за МО и ВЦГ, у смислу подизања нивоа знања и квалитета обављања будућих послова у домену сајбер одбране. На овај начин, Црна Гора ће бити у стању да у сајбер простору који је препознат као четврти војни домен, пружи додатну подршку својим партнерима у НАТО савезу, са којима већ сарађује на војном плану слањем својих војника на низ међународних мисија.

mod

Такође, претходне седмице Подгорица је била домаћин међународног семинара “Цyбер Ендеавор 3“, који је ВЦГ организовала у сарадњи са Командом Оружаних снага САД у Европи – УСЕУЦОМ и инструкторима из Националне гарде државе Мејн.

Обзиром да ће се у оквиру Министарства одбране и Војске Црне Горе у наредном периоду формирати организационе јединице за сајбер одбрану и одговоре за компјутерске инциденте, које ће водити бригу о сајбер безбједности, интензивирање сарадње је од изузетне важности, јер подиже ниво сајбер способности и информационих технологија.

mod


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?