Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Делегација НАТО Парламентарне скупштине код Филиповића: Црна Гора је подстицај за земље региона

Објављено: 04.10.2018. 00:50 Аутор: мод
Државни секретар Министарства одбране Слободан Филиповић састао се данас са делегацијом НАТО Парламентарне скупштине, на челу са Расом Јукневичиеном, која борави у званичној посјети Црној Гори.

Филиповић је истакао значај НАТО Парламентарне скупштине у јачању свијести и подстицању дијалога о најважнијим питањима из евроатлантске агенде. Он је нагласио да Црна Гора одлучно наставља са реализацијом започетих реформи, те да предстоји још много посла до пуне интеграције националног у колективни систем безбједности Алијансе. Филиповић је казао да ће наша земља, као нова чланица, предано радити на реализацији кључних задатака НАТО како би допринијела пружању ефикасног одговора на савремене безбједносне изазове и оправдала повјерење указано од осталих савезника. Државни секретар је навео да ће Црна Гора, у складу са својим могућностима, пружити допринос НАТО напорима на плану јачања одбране и одвраћања упућивањем извиђачког одјељења у Мултинационалну борбену групу у Летонији, што ће представљати директан допринос ојачаном присуству на Истоку. 

Представници НАТО Парламентарне скупштине истакли су да је наша земља показала озбиљност и посвећеност када је у питању испуњавање обавеза које носи чланство у најзначајнијем војно-политичком савезу. Такође, казали су да Црна Гора представља примјер и подстицај свим земљама региона да ће њихово залагање и одлучан приступ у спровођењу реформи бити препознат. Похваљен је и напредак када је у питању усклађивање са НАТО правном тековином, будући да су већ током прве године чланства ратификовани сви НАТО споразуми. 

НАТО Парламентарна скупштина је трансатлантска интерпарламентарна организација која окупља представнике националних парламената 29 земаља чланица НАТО, као и партнерских земаља. Иако независна од НАТО, Скупштина представља значајну везу између НАТО и националних парламената, подиже парламентарну свијест о безбједносним питањима, повећава транспарентност НАТО политика и унапређује заједничке вриједности на којима је заснована Алијанса.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?