Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор директора Управе полиције Веселина Вељовића на свечаној академији поводом Дана унутрашњих послова

Објављено: 03.10.2018. 00:45 Аутор: УП
Историја нас подсјећа, садашњост опомиње, а вријеме које долази обавезује да сигурна будућност и безбједност државе немају алтернативу. Одговорним и посвећеним радом у захтјевној мисији очувања стабилног безбједносног амбијента ћемо истрајати и побиједити.

Поштоване даме и господо,

Дозволите ми да искажем задовољство и да вас поздравим на свечаности поводом обиљежавања 02. октобра, Дана унутрашњих послова, празника који нас подсјећа на важност улоге припадника служби безбједности у друштвеној заједници.

Свечаности која заслужује пажњу јер у дубини своје бити говори не само о нашим професионалним већ о личним животима, избору да будемо на бранику државе, животима наших породица и нашем постојању.

Живимо у модерном и динамичном времену, окружени комплексношћу догађаја и појава који, поред осталог, садрже и безбједносну димензију.

Данас овдје, или на било којем другом мјесту, смо дио тог времена и у суштини свог дјеловања имамо обавезу да о томе размишљамо, да пратимо професионалне трендове и стандарде и учинимо свима живот сигурнијим.

Свјесни да одговор није једноставан, да је мултидисциплинаран је разлог више да се запитамо шта још, појединачно и удружено, треба и можемо да урадимо у достизању тог циља.
Вјерујем, пуно тога!

Одговорност је подијељена, а једна од најодговорнијих наука која треба да освијетли одговор на многа питања је безбједносна наука кроз полицијску теорију и праксу.

Погледајмо иза себе, будимо искрени и реални и запитајмо се колико смо полицијску науку примијенили. У тој оцјени, осим похвала, треба да прихватимо и добронамјерне критике као подстрек да будемо још бољи.

Није ни мјесто ни вријеме да дајемо детаљније оцјене и правимо анализе, али јесте да кажемо себи да, ма колико резултати били добри, увијек можемо радити више и боље за грађане, институцију и државу.
Стратешком визијом, оперативним дјеловањем и конкретним резултатима показујемо да познајемо свој занат да одговоримо захтјевима грађана.

Захтјевна је мисија да међународним партнерима и полицијским организацијама потврдимо да могу рачунати на нас. Спремни смо да у међусобној комуникацији одговоримо потребама у професионалној равни будемо раме уз раме, на првој линији фронта, када је у питању борба против свих друштвених девијација а посебно оних која имају обиљежја организованог криминала.

Препознајемо значај благовремене размјене информација са Интерполом, Еурополом и другим релевантим безбједносним службама и агенцијама. Захваљујући партнерској сарадњи, заједно са полицијама других држава, ријешили смо велики број кривичних дјела, међу којима и најтежих, код нас и у иностранству.

Сарадња са Еурополом сврстава Црну Гору у ред држава које имају међу највећим у Европи проценат размјене података у односу на број становника. Посебно наглашавам чињеницу да је за првих осам мјесеци текуће године регистровано укупно 3 321 кривично дјело и да је проценат расвијетљених кривичних дјела 72% међу највећим у Европи.

Допринос овом задатку су дали и полицијски службеници из сусједних држава Србије, Хрватске, Албаније, Македоније и Италије, анганжовани код нас током љетње туристичке сезоне и на томе смо им захвални.

За безбједност наших грађана значајна је сарадња и свих безбједносних служби наше државе. Са правом могу констатовати добру и квалитетну сарадњу Управе полиције са Агенцијом за националну безбједност и Војском Црне Горе. Управа полиције квалитетно сарађује и са скупштинским Одбором за безбједност и одбрану, Савјетом за грађанску контролу рада полиције и Одјељењем за унутрашњу контролу полиције, чије препоруке и ставове уважава у циљу праћења законитости поступања.

Истичемо важност сарадње и конкретне резултате у заједничким активностима са државним тужилаштвом, а посебно Специјалним државним тужилаштвом.

Дакле, важно је да припадници Управе полиције Министарства унутрашњих послова и сви други субјекти у систему безбједности препознају своју улогу и снагу и да храбро, одлучно, посвећено, пожртвовано и благовремено извршавамо повјерене послове и задатке.

Посебно исказујем неопходност да одлучност покажемо према свим лицима из области организованог криминала. Заједничко дјеловање и заједнички одговор свих нас је и једини могући када говоримо о борби против свих девијатних понашања.

Неистомишљенике имамо и у својим редовима, који све наше напоре желе обесмислити и умањити. То им нећемо дозволити и урадићемо све да такви појединци не буду дио нашег колектива који часно и одговорно обавља радне задатке.

Снагом оперативних капацитета и законских надлежности учинићемо да се грађани осјећају сигурно и безбједно, уз позив грађанима, невладиним организацијама, медијима, цивилном друштву, али и другим организацијама и појединцима са осјећајем друштвене одговорности, да буду партнер полицији у напорима очувања и унапрјеђења заједничке безбједности.

Грађани су важан субјект система безбједности и зато очекујем да ту сарадњу наставимо кроз јачање повјерења и свакодневне контакте јер тако удружени ћемо на најбољи начин препознати и лоцирати проблеме. Сарадњу са грађанима ћемо интензивирати и наставити постизањем конкретнијих и мјерљивијих резултатата свих организационих јединица Полиције.

Наведене активности ће, вјерујем, допринијети јачању повјерења у полицијску организацију које по најновијим анкетама и анализама је преко 60% грађана који подржавају и позитивно цијене активности Управе полиције и Министарства унутрашњих послова.

Са овог мјеста ћу се обратити и онима који не мисле добро ни себи, ни грађанима, ни држави и рећи им истину – јасно је да сте ви у свијету криминала противници закона, интереса безбједности грађана и друштвене заједнице. Осјетићете ефикасност и снагу система безбједности. Нећемо вам дозволити да код нас и ван Црне Горе планирате најтежа кривична дјела и угрожавате безбједност грађана. Тражићемо вас на свакој тачки ове планете док не будете приведени суду правде.

Иницираћемо поступке провјера стечене имовине безбједносно интересантних лица, њихових породица и повезаних лица и заједно са другим органима покренути поступке за одузимање имовине у складу са законском процедуром, знајући да вашу криминалну снагу и моћ даје новац стечен криминалним дјеловањем.

Ово нијесу декларативне поруке већ суштинске, у јасној намјери да криминалце стигне рука правде, да потврдимо да криминал није јачи од државе и не може имати утицај ни снагу коју има држава, што показују резултати које је полицијска организација постигла у протеклом периоду
.
Акцијама које су пажљиво планиране и ефикасно изведене урушили смо структуре организованих криминалних група а њихове вође не смију да се врате у државу. Циљ нам је да сви они заврше тамо гдје им је мјесто, у казненим институцијама, са затворским казнама које заслужују за дјела која су учинили.

Очекујем од свих полицијских службеника да храбро, стручно и тимски извршавају постављене задатке, промовишући позитивне вриједности црногорског полицајца, поштујући историју, исказујући лојалност према својој служби, грађанима и држави, не жалећи ни свој живот у тој мисији као ријетко којој професији.

Резултати који су постигнути, а који у наредном периоду морају бити још бољи, заслуга су свих оперативних цјелина Управе полиције, сектора, центара и одјељења безбједности, Форензичког центра, Специјалне антитерористичке јединице, Посебне јединице полиције и других организационих цјелина. Свјесни успјеха али и добронамјерних критика, анализирамо постигнуто и констатујемо који дјелови система не дају очекиване резултате. Кадровским и другим промјенама чинимо све да те цјелине јачамо и учинимо ефикаснијим.

Опасност за криминал није појединац него проактиван и системски одговор институција.

Једна од мјера којом јачамо кадровске капацитете је школовање на Полицијској академији у Даниловграду. Младост спојена са знањем и жељом да обуку полицијску униформу улива наду да са правом можемо рачунати на њих.

Остварује се континуирана едукација и стручно усавршавање полицијских службеника, како код нас тако и у иностранству. Користим прилику да се захвалим свим међународним субјектима који несебично улажу напоре да би Полиција пратила савремене трендове и стандарде у раду и дјеловању. Захвалност упућујемо и Полицијској академији као и другим организацијама које дају допринос у овој области.

Поштоване колегинице и колеге,
Када сте бирали професију знали сте да ваш пут неће бити лак. Ипак, то што сте одлучили да будете заштитници грађана и њихове имовине и браниоци државе и тековина нашег друштва говори о вама, вашем карактеру и осјећају дужности да допринесете бољем и праведнијем животу генерацијама које долазе.

Желим да знате да разумијем све тешкоће са којима се свакодневно сусријећете, како на послу тако и у животу. Знам да ваш професионални живот захтијева много више одрицања него друге професије, као и много више разумијевања и стрпљења ваших породица.

Цијеним што сте, и поред свега тога, изабрали часно звање полицијски службеник и истрајали у томе да будете прави представници служби безбједности – одважни, храбри, професионални и одговорни.

Менаџмент Управе полиције има у виду не само професионалну већ и људску димензију вашег дјеловања и предузеће активности како би се ваш стандард на послу, као и лично, побољшао и унаприједио. Не мање важно је питање заштите интегритета полицијских службеника јер је казнена политика која се односи на починиоце кривичних дјела и прекршаја на штету полицијских службеника неадекватна. На овом задатку, који се тиче боље и ефикасније заштите полицијских службеника у раду и дјеловању, важна је сарадња са тужилаштвом и судством која је иначе квалитетна и са конкретним резултатима.

Као дио система безбједности пратимо и мјере интеграционих процеса, посебно када су у питању поглавља 23 и 24, као и оцјене из периодичних извјештаја. Испуњавањем обавеза из полицијске надлежности наставићемо да дајемо допринос процесима наше државе као чланице НАТО-а на европском путу.

Даме и господо,

Недавно потписивање Споразума о обезбјеђивању новчаних средстава за подршку у рјешавању стамбених потреба запослених у сектору безбједности, који је са Синдикатом у име Владе потписао министар, говори да Влада, Министарство унутрашњих послова и Управа полиције показују спремност у рјешавању социјално – економских питања, како полицијских тако и осталих службеника система безбједности.

За рјешавање питања од стратешког значаја за развој и унапређење капацитета полицијске организације захвалност, за безрезервну подршку, изражавам предсједнику Владе и Влади Црне Горе

Захвалност упућујем и министру унутрашњих послова и његовим сарадницима на подршци у стварању услова за несметано и квалитетно функционисање оперативних структура Управе полиције.

Користим прилику да искажем поштовање и захвалност доскорашњем директору Управе полиције господину Славку Стојановићу.

Радна каријера која траје 36 година прожета је бројним безбједносним догађајима и изазовима, а свакако је примјер како се пише професија од полицијског слова до полицијског дјела.
Дозволите да на крају свим припадницима Министарства унутрашњих послова и Управе полиције честитам празник и пожелим успјехе у даљем раду, личну и породичну срећу.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?