Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Свечаније него икада, на Цетињу прослављен Дан Војске

Објављено: 05.10.2018. 20:57 Аутор: мод
Данас је, први пут на Цетињу и свечаније него икада, прослављен Дан Војске Црне Горе.

Свечаност је организована на симболичном мјесту, на Тргу краља Николе, уз присуство највиших званица из државног врха, на челу са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем, предсједником Скупштине, Иваном Брајовићем, премијером Душком Марковићем и члановима Владе. На бини поред дворца краља Николе, били су и домаћини свечаности, представници Министарства одбране и Војске Црне Горе, на челу са министром, мр Предрагом Бошковићем и начелником Генералштаба Војске Црне Горе, бригадним генералом, Драгутином Дакићем. Потом, представници дипломатског кора, начелници генералштабова земаља чланица Америчко-Јадранске повеље, док су припадници Војске Црне Горе били на тргу, у строју са новим војницима који су данас положили заклетву, пред бројним грађанима Цетиња и осталих дијелова Црне Горе.

Предсједник Ђукановић је оцијенио да је Војска Црне Горе једна од темељних институција наше савремене државе, подсјећајући да већ другу годину слави свој Дан као саставни дио снага НАТО, највећег војно-политичког савеза у историји човјечанства. Он је казао да је управо добро оспособљена, ефикасна, интероперабилна ВЦГ била снажан покретач земље до остварења првог спољнополитичког приоритета - чланства у Алијанси. 

“У модерној црногорској војсци сједињена је наша слободарска традиција и наша еуроатлантска стварност”, казао је предсједник Ђукановић. “У њеној садашњој улози јасно се препознају визија и стремљења модерне Црне Горе, снажно утемељени у нашој великој историји и херојским подвизима многих генерација. Те идеје су биле и остале заједничке: слобода, независност и одбрана мира и националног и државног достојанства”, закључио је Ђукановић. 

Честитајући припадницима Војске Црне Горе њихов празник, он им је казао да су одабрали један од најчаснијих позива, који је у Црној Гори увијек био на посебној цијени, а да је војничко занимање доступно само најбољима, најспремнијима, и најоданијима својој држави Црној Гори.
Министар Бошковић поручио је војницима да вјерно служе заклетви, као завјету предака и аманет потомцима. “Са овог мјеста брањене су наше давне и прадавне жеље, уздизане наде, па нека и данас и убудуће војничка част буде ваше врховно начело. Служите часно, да црногорски војник буде појам у јединству и оданости”, казао је министар. 

Он је подсјетио да је цијела историја Црне Горе једна дуга јуначка сага о жртвовању за отаџбину, што је представљало најузвишенији чин и дужност, животни позив, питање части, па чак и животни смисао. “На таквим основама уздигла се и изградила свијест о слободи, о држави и њеним симболима. ‘Борба непрестана’ била је есенција црногорског опстајања и трајања”, поручио је Бошковић. Он је казао да је патриотизам више од љубави према домовини, а да је дужност одазвати јој се када то од нас захтијева, без обзира на жртве које приносимо.

Бошковић је нагласио да се на овој територији, од Туђемила 1042. године, до славних битака Другог свјетског рата смијенило много храбрих генерација које су живот давале за одбрану својих огњишта. 
 
“Славно стојте на стопама оних пред којима су туђински барјаци узмицали, а у част којих се прва дизала застава црногорска”, поручио је министар Бошковић припадницима Војске Црне Горе поводом њиховог празника. 
 
Генерал Дакић је казао да је Војска увијек спремна да брани традицију и независност Црне Горе, а да је данашња свечаност најбољи доказ да је очувано завјештање генерацјја оних који су војевали вјековне побједе у ратовима и биткама. 

“Будите свјесни да војник није онај ко обуче униформу, већ онај ко је поштује, а да ћете константно морати да доказујете професионалност и приврженост позиву који сте одабрали”, поручио је генерал Дакић. Он је истакао да је Војска Црне Горе увијек била и да ће бити у служби грађана, наглашавајући да су модернизација и унапређење њених способности примарни циљ како би се ишло укорак са савременим технологијама у домену одбране. 
 
Генерал је посебно поздравио припаднике ВЦГ који празник прослављају далеко од својих домова, у међународним мировним мисијама и операцијама, док је новим војницима поручио да се од њих очекује да буду достојни строја у чије редове ступају.

Током прославе, четворо кадета који су завршили војне академије у иностранству унапријеђени су у чин потпоручника, 36 припадника Војске Црне Горе који су успјешно завршили основни подофицирски курс, произведени су у подофицирске чинове, док је нових 59 војника по уговору положило заклетву. 

Војска Црне Горе је у Његошевој улици имала изложбу војног наоружања и опреме, а Министарство одбране свој пулт са промотивним материјалом, од часописа Партнер, до ЦД-ова са филмом о нашим војницима у Авганистану. Грађани и посјетиоци Цетиња данас су могли да пробају прави војнички пасуљ, а посебна атракција била су три хеликоптера Ваздухопловства Војске Црне Горе, један Белл 412, и двије газеле који су слетјели на плато код Студентског дома, а потом и надлетјели трг два пута.




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?