Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић у службеној посјети Савезном министарству за образовање, науку и истраживање Републике Аустрије у циљу подршке СЕЕИИСТ пројекту

Објављено: 07.10.2018. 01:14 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke  
Министарка науке, др Сања Дамјановић, боравила је данас у званичној посјети Републици Аустрији, током које се сусрела са министром Савезног министарства за образовање, науку и истраживање, др. Хаинз Фассманом и посјетила реномирани истраживачки центар МедАустрон, један од четири европска центра у којем се примјењује терапија јонима.
Ministarstvo nauke
Министарка Дамјановић указала је на значај досадашње научно-технолошке сарадње, посебно истичући квалитет билатералних пројеката, који обухватају широк спектар научно-истраживачких области. Министарка је фокус ставила на пројекат успостављања Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе, представљајући тренутни статус пројекта, текуће активности на Припремној фази, те значај подршке Републике Аустрије у даљој реализацији пројекта.

Министар Фассман се сагласио да је истраживачка инфраструктура веома значајна за будући развој Региона. Због потенцијалне сарадње у области јачања капацитета са МедАустроном, као и бројних могућности сарадње у области истраживања и иновација, посебно са институцијама попут Аустријске агенције за унапређење истраживања (ФФГ) и Центром компетентности за изврсност у технологијама (ЦОМЕТ), министар је предложио заједнички семинар, током којег би се у директном дијалогу могло доћи до конкретних приједлога модалитета сарадње у овој области.

Након састанка министара, услиједила је посјета МедАустрону, једном од четири центра за терапију јонима у Европи. Директор МедАустрона, г-дин Алфред Зенс, одржао је кратку презентацију развоја пројекта МедАустрона, који је почео да примјењује јонску терапију 2016. године.

Г-дин Зенс је потврдио заинтересованост МедАустрона за подршку у пружању обука младим истраживачима из Региона, а у контексту предстојећих пројеката у оквиру различитих програма за науку и истраживања.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?