Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нови циклус обуке фармера на тему унапређења квалитета сировог млијека: У понедјељак радионица на Жабљаку

Објављено: 08.10.2018. 01:01 Аутор: мпрр

Министарство пољопривреде и руралног развоја организоваће серију обука за пољопривредне произвођаче широм Црне Горе, у циљу подизања свијести о важности унапређења квалитета сировог млијека које производе на својим газдинствима.

Представници Одјељења за савјетодавне послове у сточарству Министарства пољопривреде реализоваће низ едукативних радионица по општинама, на којима ће говорити о потребним хигијенским критеријумима и поступцима приликом муже и чувања млијека које фармери предају мљекарама или га сами прерађују.   

Хигијенски квалитет млијека односи се на број бактерија у млијеку, што је показатељ хигијене на фарми,  хигијене приликом муже, и начина чувања сировог млијека до тренутка откупа, као и број соматских ћелија које су показатељ  здравственог стања музног грла. Циљ је да сви пољопривредни произвођачи у Црној Гори млијеко које производе унаприједе у складу са прописаним стандардима, како би били конкуретнији и имали сигуран пласман, а самим тим  и остваривали веће приходе.

У понедјељак, 08. октобра, обука ће бити одржана за фармере са подручја општине Жабљак, у сали Општине, са почетком у 11,00х.

У четвртак, 11. октобра, обука ће бити одржана и за фармере на подручју Улциња, у сали мјесне заједнице Владимир, са почетком у 10,00х.

Програм обука реализује се у оквиру Националног програма за унапређење квалитета сировог млијека, који има за циљ унапређење квалитета сировог млијека у Црној Гори, у складу са динамиком дефинисаном у оквиру приступања ЕУ. Према црногорском законодавству број соматских ћелија у сировом млијеку мора бити мањи од 400.000 у милилитру млијека и та граница је усаглашена са оном у ЕУ, док ће се број бактерија постепено смањивати. Тренутно дозвољена граница за број бактерија је 1.000.000 док ће од 01. јануара 2019. године тај број бити 600.000 бактерија у милилитру млијека.

Информације о обукама у осталим општинама биће објављиване правоврмено на сајту Министарства. Позивамо све произвођаче млијека да присуствују обукама, као и представнике медија да испрате ове активности.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?