Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Трећи квартални састанак са актерима цивилног сектора из области унапређења социјалне инклузије Рома и Египћана

Објављено: 26.09.2018. 15:35 Аутор: ПР служба

Трећи квартални састанак у 2018. са представницима/ама Ромског савјета и невладиних организација које се баве питањима унапређења и заштите права припадника/ца ове популације одржан је данас поводом сагледавања актуелног стања у реализацији планираних активности у области унапређења социјалне инклузије Рома и Египћана.

Представници/е Министарства за људска и мањинска права упоyнали су присутне са актуелним информацијама у веyи са исплатом заосталих стипендија, едукацијама и кампањом које се планирају урадити у области заштите од насиља у породици и уговореним и малољетним браковима, затим радионицама о превентивним прегледима, радионицама о политичкој партиципацији, те обукама о забрани дискриминације.

НВО „Млади Роми“ су информисали присутне да ће РЕФ покренути један пројекат у Црној Гори гдје ће у оквиру једне године подржати 50 средњошколаца са стипендијама, као и њихово менторство. НВО „Млади Роми“ су упознали присутне да су објавили Јавни позив за 25 студената ромске и египћанске популације поводом студенског активизма, а који ће бити организован у четири семинара.

На састанку је информисано и о јавном позиву за обуку за средњошколце са трећим степеном, за сарадника у социјалној инклузији у области образовања. Јавни оглас је објављен на сајту Министарства просвјете и трајаће до 2 октобра.

Састанку су, осим представника/ца Министарства за људска и мањинска права и представника/ца Ромског савјета присуствовали/е сљедећи/е представници/е  невладиних организација: Млади Роми, НВО Јувентас, НВО ЦАРЕП, НВО Центар за ромске иницијативе и Ромска Нада.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?