Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конкретнија сарадња између Црне Горе и НР Кине у области културе

Објављено: 08.10.2018. 19:35 Аутор: Министарство културе
Министар културе Црне Горе, Александар Богдановић, примио је данас на Цетињу амбасадора НР Кине, Лиу Јина.

Министар Богдановић изразио је задовољство досадашњом сарадњом Црне Горе и НР Кине у многим сферама, али је истакао да постоји значајан простор за унапређење сарадње у области културе. Министар Богдановић је посебно истакао сарадњу од 2008. године, када је потписан Споразум о сарадњи у области културе, након чега је услиједило низ значајних сусрета и активности које су резулитрале усаглашавањем Извршног програма о културниј сарадњи између Министарства културе Црне Горе и Министартсва културе НР Кине до 2020. године, чије се усвајање ускоро очекује. Министар Богдановић је истакао значај подршке двије државе размјени умјетника и стручњака у култури, представио приоритете културне политике за наредни период, те упутио позив кинеској страни за улагања у културу Црне Горе, истичући значај активности за додатно унапређење односа у области културе.

Амбасадор Јин је изразио задовољство поводом првог званичног сусрета са министром културе. Нагласио је да обје државе имају јако дугу традицију и богату културу, те да њихови народи могу научити много једни од других. Он је исказао задовољство због остварене сарадње влада двије државе, али је изнио и очекивања да се та сарадња додатно учрвсти кроз сарадњу градова, сарадњу умјетника и сарадњу институција из области културе. Амбасадор Јин је посебно истакао да Платформа 16+1 која представља иницијативу за сарадњу Кине и држава Централне и Југоисточне Европе, чини добру основу која може послужити за достизање тог циља, те да се најкреативнија рјешења дешавају када се укрсте мултилатерални и билатерални механизми сарадње. 

Саговорници су изразили задовољство због заједничких идеја у погледу јачања билатералне сарадње у области културе, што би у наредном периоду требало да резултира састанком на билатералном или мултилатералном нивоу, на коме ће бити преузете додатне обавезе у погледу јачања сарадње.

MKU
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?