Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет министарке Прибиловић са европском комесарком Маријом Габриел: Постигнут напредак, пуна подршка ЕК за дигитализацију јавних услуга

Објављено: 08.10.2018. 21:00 Аутор: МЈУ

gov.me  gov.me

Министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, разговарала је данас са европском комесарком за дигиталну економију и друштво, Маријом Габриел, која борави у званичној посјети Црној Гори. На састанку је оцијењено да је Црна Гора у претходном периоду остварила значајан напредак, али да је у наредном периоду неопходно радити на конкретним пројектним иницијативама, нарочито имајући и виду регионалне оквире, али и подршку коју пружа Европска комисија.

Комесарка Габриел је честитала министарки Прибиловић на постигнутим резултатима у области реформе јавне управе, те започетим процесима у области дигитализације јавних услуга. Она је честитала Црној Гори што је прва држава Западног Балкана која је приступила програму ИСА2, те истакла бенефите које јавна управа и грађани имају од овог програма. Комесарка је нагласила да модернизација јавне управе иде руку под руку са дигитализацијом, као и да грађани очекују да управа буде отворена, транспарентна, доступна грађанима. „Од кључне је важности да мијењамо свијест службеника и традиционалне процесе рада и да их усмјеравамо на развој нових технологија и дигитализацију јавних сервиса“, казала је Габриел.

Она је обећала пуну подршку Европске комисије Црној Гори у правцу дигитализације јавних сервиса, едукације запослених и даљег развоја еУправе, те истакла важност коришћења претприступних и прекограничних програма, а нарочито у контексту регионалне сарадње. У том смислу комесарка је нагласила важност континуитета дијалога и сарадње у оквиру Дигитале агенде WБ6.

Министарка Прибиловић је истакла да је Влада Црне Горе посвећена дигиталном развоју и модернизацији јавне управе. У том смислу, истакла је Прибиловић, дигитализација представља веома значајан сегмент реформе јавне управе. Она је казала да је Црна Гора у претходном периоду развила 483 сервиса на порталу еУправе. У том смислу, нагласила је Прибиловић, нова законска рјешења у области еУправе, која су припреми уредиће питање интероперабилност свих информационих услуга на нивоу јавне управе, што ће се, свакако, одразити и на квалитет услуга за грађане. Такође, Министарство јавне управе покренуло је иницијативу за успостављање националног идентификационог документа којим ће корисницима (грађанима, привреди) омогућити сигуран и једноставан приступ услугама које се пружају електронским путем. „Циљ нам је да усвајамо законска и практична рјешења која олакшавају олакшају живот нашим грађанима, привреди, али и убрзавају рад наше администрације“ – казала је Прибиловић.

Министарка Прибиловић је истакла да смо на нивоу управе и региона посвећени промоцији програма Европске комисије, прије свега, ИСА2.

На састанку је било ријечи о конкретним иницијативама за јачање сарадње за Европском комисијом, спровођење Дигиталне агенде за Западни Балкан, унапређење сајбер безбједности и другим темама које утичу на унапређење услуга које јавна управа пружа грађанима и привреди.

Видео: Састанак министарке Сузане Прибиловић са европском комесарком за дигиталну економију и друштво Маријом Габриел

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?