Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ОДН 2018: Квиз „Зашто су мјерења важна?“

Објављено: 09.10.2018. 17:08 Аутор: Министарство науке
Завод за метрологију, у оквиру фестивала „Отворени дани науке 2018.“, организује квиз знања намјењен ученицима шестих разреда основних школа, 10. октобра 2018, у 15 часова, у просторијама основне школе „21. мај“ у Подгорици.

У квизу учествује 27 ученика из девет основних школа: „Максим Горки”, „21. мај”, „Штампар Макарије”, „Владо Милић”, „Саво Пејановић”, „Сутјеска” и “Владимир Назор” из Подгорице, као и ученици основних школа „Орјенски батаљон” из Бијеле и „Браћа Лабудовић” из Никшића.

Реализацију квиза подржало је Министарство науке и такмичаре најбоље три екипе очекују вриједне награде: бицикла, таблет рачунари, бежичне слушалице.

Основни циљ организовања квиза јесте да се ученицима основних школа приближе знања из математике и природе, као и да се учествовањем у квизу, ученици додатно афирмишу и имају прилику да прошире знања из тих области. Осим тога, дио питања у оквиру квиза односиће се и на метрологију, тачније скренуће се пажња на то колико су мјерења заступљена у свакодневном животу.

Метрологија, као наука о тачним и прецизним мјерењима, управо користи и обувата дефинисање основних мјерних јединица (килограм, метар, секунда, ампер, келвин, кандела и мол) које се уче у основној школи. Један од разлога за организовање наведног квиза је и актуелна кампања међународне метролошке заједнице поводом, до сада, највеће промјене Међународног система јединица (СИ), која се очекује у новембру 2018. Након ревизије, Међународни систем јединица (СИ) биће засниван на дефиницијама повезаним са законима физике, умјесто на физичким артефактима. У измијењеном Међународном систему јединица, килограм, ампер, келвин и мол биће редефинисани у погледу константи. Преостале три основне јединице – метар, секунда и кандела, већ су дефинисане на основу константи и неће мијењати своје дефиниције.

С обзиром на велику промјену у Међународном систему јединица, организовање квиза за ученике основних школа, још је једна у низу активности усмјерених ка подизању знања о систему јединица, али и упознавања са предстојећим промјенама у области науке.

Организовањем квиза под називом „Зашто су мјерења важна?“, Завод за метрологију жели и да поспјеши сарадњу са јавним школским установама, промоцијом науке на дјеци приступачан и занимљив начин. Подсјећамо и да је Завод за метрологију, током маја 2018. посјетило 950 ученика из 15 основних и шест средњих школа из читаве Црне Горе, у склопу манифестације под називом „Отворени дани”.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?