Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Свечано отворен осми фестивал “Отворени дани науке”: Од радозналости до иновација

Објављено: 10.10.2018. 04:43 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke


Осмо издање фестивала “Отворени дани науке”, под слоганом од радозналости до иновација, свечано је отворен вечерас, изложбом Удруженог истраживачког центра Европске комисије - Шта чини једно друштво правичним, у Цапитал Плаза центру.
-Пред нама су Осми Отворени дани науке, фестивал који промовише значај науке и иновација за друштвени и економски развој, а што се најефикасније може реализовати уколико се успостави отворен и активан дијалог између свих актера, доносиоца одлука, привредне, научне и умјетничке заједнице, као и грађана, казала је министарка науке, др Сања Дамјановић, на свечаној церемонији отварања фестивала.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Према њеним ријечима, мисија Министарства науке јесте да покаже да нема економског просперитета без науке и иновација, што доказују развијене земље, чији курс треба да слиједимо како би се усмјерили економији базираној на знању.
-Одговорност у науци подразумијева и уважавање потреба грађана приликом утврђивања тема истраживања, тако да овогодишњи Дани науке приближавају појам „улоге грађана у науци“ и активно укључују и грађане у дијалог, истакла је министарка Дамјановић и акцентовала да фестивал треба да подсјети да знање није у малом броју људи већ и да шира заједница може важним увидима допринијети ефикасним рјешењима.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Јута Дел Посо, директорка Одсјека за научни развој Удруженог истраживачког центра, Европска комисија казала је да је исправно дефинисање научних политика кључно за добробит свих грађана, нарочито у растуће глобализованом свијету.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
-Један од највећих изазова с којима се суочавају научници и доносиоци политика данас је да објасне да не постоје једноставна рјешења за сложене проблеме. Више него икад раније, научници данас морају бити експерти, морају бити отвореног ума и имати способност да виде иза хоризонта и оног што је очигледно, као и да пронађу иновативна рјешења и одговоре на проблеме који се тичу свих нас, казала је гђа Дел Посо.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Изложбом - Шта чини једно друштво правичним - аутор Фредерик де Вилде даје нови осврт на чувену скулптуру Родена – Мислилац и поставља питање, о чему би данас, у свијетлу наших успјеха, али и с друге стране изазова и реалних опасности, Мислилац промишљао?

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
-Част ми је и задовољство што сам позван од стране Министарства науке Црне Горе и Удруженог истраживачког центра да представим свој рад “Хипермислилац”, која има за циљ да преиспита наше животе који се одвијају онлине, као и све оне невидљиве мреже које нас окружују и чак пролазе симболично, кроз нас, казао је умјетник Де Вилде, аутор скулптуре.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Изложба приказује и радове научника и фотографа Дејвија Венама и Лука Фејена, који кроз серију фотографија Вода коју једемо, постављају питања о правичности у свијетлу глобалне потрошње воде, те јединствене слике француске фотографкиње Анаис Тондер, која је пратила путању честице угљеника и на јединствени начин скренула пажњу на проблем загађења ваздуха.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Да би овакви пројекти били успјешно реализовани, потребна је мулитидисциплинарна сарадња, а која се традиционално његује у једном од најпрестижнијих научних центара ЦЕРН. И ове године на фестивалу Отворени дани науке реализоваће се програм Арт@ЦМС, позната колаборација умјетника, научника и универзитета, чија мисија је да се широј јавности представе научна открића, те млади људи надахну да се баве науком. Господин Кристофер Шефер из Одсјека за међународњу сарадњу ЦЕРН-а, казао је у свом говору да му је драго да је сарадња са Црном Гором све успјешнија, што показује и наша колаборације кроз ЦМС пројекат.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Након свечаног дијела, присутнима је вјечне стихове Његоша рецитовао умјетник господин Слобода Маруновића, док је умјетница Милена Јанковић очарала присутне величанствим гласом.
У наредна четири дана на фестивалу Отворени дани науке нас очекује богат програм, између осталог, отварање првог Медитеранског врта, традиционална ИТ манифестација Фабрика знања, изложбе Природњачког музеја, Сциенце схоп, Наука у покрету, астрономско вече и бројни други, квалитетни садржаји…
Комплетан програм погледајте на сајту www.данинауке.ме

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?