Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ФВУ на Отвореним данима науке 2018: Цамера Обсцура за љубитеље фотографија

Објављено: 11.10.2018. 02:41 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
Посјетиоци фестивала Отворени дани науке 2018 имају прилику да сазнају како ради Цамера Обсцура, претеча данашње филмске и фотографске и филмске, у организацији Факултета визуелних умјетности Универзитета Медитеран. Позивамо све заинтересоване да виде како функционише Цамера Обсцура, на Тргу Св.Петра Цетињског, до 12. октобра, од 10 до 18 часова.
Ministarstvo nauke
Цамера Обсцура је празна соба или кутија која је потпуно затворена и само на једном од зидова има мали кружни отвор (пинхоле) кроз који улази свјетлост. Свјетлост, која се одбија од објеката испред камере, пролази кроз отвор, улази у тамну комору и исцртава се на задњем и дијелом на бочним зидовима коморе.

Цјелокупна сцена испред отвора (отвор има функцију објектива) заједно са објектима, покретима и бојама, ношена свијетлом осликава се на зидовима у унутрашњости просторије. Добијени приказ није савршен. Прије свега он је изврнут и наопак, може бити блијед у односу на реалну слику екстеријера, често је и неоштар, али је ефекат Цамере Обсцуре магичан…

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?