Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет министарке Дамјановић и амбасадора НР Кине у Црној Гори

Објављено: 12.10.2018. 05:50 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke
Министарка науке, др Сања Дамјановић, сусрела се данас, 11. октобра 2018. године, са изванредним и опуномоћеним амбасадором НР Кине у Црној Гори, господином Лиу Јин-ом. Током састанка размијењене су информације о досадашњој билатералној научној сарадњи Црне Горе и Народне Републике Кине, која је са обје стране оцијењена као изузетно добра.

Такође, на састанку су размотрене могућности за унапређење сарадње, у свијетлу предстојећег засиједања Мјешовите црногорско-кинеске комисије за науку и технологију, као и у односу на стратешке правце развоја у области науке, истраживања и иновација.

Министарка науке је упознала саговорника са приоритетним активностима које реализује Министарство науке, а које се односе на израду и финализацију Стратегије паметне специјализације (РИС3), успостављање првог Научно-технолошког парка у Подгорици, те реализацији Иницијативе за успостављање Међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ).

Амбасадор НР Кине, господин Лиу Јин, исказао је задовољство овим сусретом, оцјењујући да у односу на правце развоја науке и технологије у НР Кини, а посебно у односу на Стратегију “Зелени развој”, постоји заједнички интерес за сарадњу, као и у областима информационо-комуникационих технологија, заштите животне средине, туризма и одрживог развоја, а кроз трансфер знања и технологија. Амбасадор Јин је оцијенио да, поред програма мобилности, треба унапређивати и рад на заједничким истраживачким пројектима, са циљем достизања нових иновативних рјешења, неопходних за развој привреда двију земаља.

Поред сарадње на билатералном плану, Њ.Е. Лиу Јин је указао на могућности сарадње на плану мултилатерале, посебно кроз Иницијативу за сарадњу Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, као и кроз Иницијативу о економском путу свиле и поморском путу свиле 21. вијека.

Посебан акценат током разговора је стављен и на сарадњу академске заједнице и привреде, што је свакако високо на листи приоритета у обје земље.

Подсјетимо, Споразум између Владе Црне Горе и Владе Народне Републике Кине о научној и технолошкој сарадњи, потписан је 16. маја 2011. године у Подгорици.

На основу Споразума, реализована су два конкурса за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Црне Горе и НР Кине, са 14 пројеката. Трећи Конкурс за суфинансирање научне и технолошке сарадње између Црне Горе и НР Кине завршен је 10.10.2018. године, а планирано је да пројекти по овом Конкурсу почну са реализацијом 01. јануара 2019. године.

Током предстојеће посјете високе делегације Министарства науке и технологије НР Кине Подгорици, поред одржавања 3. засиједања Мјешовите црногорско-кинеске комисије, планиране су и посјете црногорским научно-истраживаким институцијама.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?