Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ОДН 2018 – Никшић: Приказан научно-документарни филм “Хладни Вулкани Колумбије”

Објављено: 11.10.2018. 22:47 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 
У оквиру фестивала Отворени дани науке, на Филозофском факултету Универзитета Црне Горе, данас је одржана пројекција научно-документарног филма “Хладни вулкани Колумбије”, који приказује оргиналан, риједак и слабо познат геолошки феномен такозвани „диапиризам“. 

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke 

Диапиризам се манифестује хладним вулканизмом или блатом (за разлику од магматске лаве) који се посматра на колумбијској карипској обали.

Аутори филма, Георгес Вернетте и Јацqуес Роуqуетте су разговарали с публиком о научно-документарним експедицијама и подухватима који много доприносе да се свијест грађана и доносилаца одлука о животној средини подигне на знатно виши ниво.

Иначе, Георгес Вернетте је ванредни професор на Универзитету у Бордоу. Боравио је у Колумбији од 1976. до 1982. године, гдје је био на челу француске техничке мисије у Поморској школи у Картахени. Као доктор наука посебно је проучавао значај глиненог диапиризма на континенталној и Карипској обали Колумбије.

Јацqуес Роуqуетте, шеф Национале образовне установе, фотограф, аутор и репортер је остварио многе документарне филмове обрађујући друштвене феномене попут карневала Барранкуилле (Колумбија) за Унесцо, „Хассидим“, „Руфаи Дервис на Косову“, „Алхемија“…

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?