Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворена изложба умјетничких радова Мија Аџића

Објављено: 12.10.2018. 19:07 Аутор: МКУ
Министарство културе, у сарадњи са Матицом црногорском, организовало је ретроспективну изложбу Мија Аџића, академског сликара и сценографа, поводом 60 година његовог умјетничког рада.

Отварајући изложбу, Драгица Милић, генерална директорка Директорка за културно-умјетничко стваралаштво, истакла је да је умјетник остварио импозантно и значајно умјетничко дјело које му обезбјеђује достојно мјесто на хрватској, али и црногорској културној сцени. По њеним ријечима, изложена дјела указују на раскошан таленат и комплексан креативни свијет који је Мијо изградио током свог живота. „Његова интересовања кретала су се у различитим областима умјетности и стваралаштва: сценографији, сликарству, костимографији... па отуда и помало необичан концепт вечерашње поставке, којом је својим суграђанима и сународницима, представио мултидимензинална ликовна истраживања и интересовања. Изложени експонати свједоче о значајним сценографским и костимографским рјешењима, односно „сценским подвизима“ којима су оживљавани екстеријери и ентеријери бројних драмских, балетских, оперских продукција. Ту су и слике које показују умјетникову посвећеност и везаност са Медитеранским поднебљем, али и фактографија о валоризацији умјетничког рада, бројна признања која потврђују вриједна остварења, записи и импресије референтних домаћих и регионалних културних дјелатника о стваралаштву Мија Аџића.“

Анастазија Мирановић, директорица Народног музеја Црне Горе, је окарактерисала Мијов рад као умијеће да се из сликарства и сценографије, као засебних умјетничких дисциплина, артикулише и транспонује најквалитетније особености у свом дјелу – избалансирани суоднос конструктивних елемената дјела из сценографије у сликарство, префињену ликовност у сценографију и костим, да у театру твори „живуће слике“ на сцени, испуњене композиционим складом, с финим, тонско-валерским прелазима, хармо-ничног колорита. Попут ренесансних умјетника, Мијо је црногорски „уомо универсале“, подједнако захтјеван и одговоран спрам себе и изазова умјетности.

Описујући умјетников опус као импозантан и разноврстан, књижевник Борислав Цимеша је рекао да Матица црногорска уз значајну подршку Министартва културе, представља цјеловитог умјетника пониклог у тадашњем црногорском Вајмару или Хајделбергу, у креативном амбијенту који је инспирисао младог Аџића да учи од највећих попут Лубарде и Милуновића, у чијој умјетничкој школи је започео свој умјетнички пут.

Режисер Благота Ераковић је нагласио да је за разлику од других сценографа који остају у оквирима заната, Мијо сценографију претворио у сликарство долазећи до ликовности коју можемо слободно назвати сликарством првог реда. Изузетно значајним сматра и његово дјеловање у ХНК Сплит, у оквиру свих сценских дисциплина (Opera, балет, драма) наглашавајући да је са подједнаким успјехом решавао проблеме простора.

Министартву културе и Народном музеју Црне Горе се захвалио на подршци и помоћи у организацији изложбе и реномирани сликар Лука Лагатор, представник цетињског огранка Матице црногорске.

Публика је уживала и у изведби Шопенове револуционарне етиде пијанисткиње Јелене Вукићевић Вукмировић. Након тога, многобројној публици је представљен преглед Аџићевог стваралаштва кроз форму документарног десетоминутног филма. Изложба је отворена до 25. октобра.

Pokrenite
Фото галерија

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?