Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Делегација Црне Горе на засиједању Свјетске банке и ММФ-а

Објављено: 12.10.2018. 19:23 Аутор: Министарство финансија
Ministarstvo finansija

Настављајући учешће на годишњем засиједању Свјетске банке и ММФ-а,  делегација Црне Горе, коју предводе гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић и министар финансија у Влади Црне Горе Дарко Радуновић, данас је имала бројне састанке.

Осим присуства пленарној сједници Свјетске банке и ММФ-а, коју је отворио предсједник Републике Индонезије Јоко Wидодо, делегација је имала више билатералних састанака. 

На састанку са извршним директором Холандско-белгијске конституенце Антхонy де Ланноy-ем и његовим замјеником Рицхард Доорнбосцх-ом, гувернер Жугић је указао на чињеницу да је економски раст остварен у Црној Гори виши од очекиваног и да је финансијска и макроекономска ситуација у земљи значајно унапријеђена. Такође је истакао да је ниво лоших кредита у банкарском систему наставио опадајућу тенденцију и да они сада представљају изазов само за индивидуалне банке. 

Министар Радуновић је саопштио да убрзани економски раст треба искористити за спровођење структурних реформи, које су веома значајне.

Антхонy де Ланноy је истакао да „са задовољством може констатовати да је економска ситуација у Црној Гори значајно унапријеђена“ и, у наставку састанка, упознао нашу делегацију са избором новог шефа мисије ММФ-а за Црну Гору и понудио техничку помоћ у областима које се процијене приоритетним.

Делегација се састала са замјеником директора Одјељења за монетарна и капитална тржишта ММФ-а (МЦМ), г. Савастаном. На овом састанку је наглашена изузетна сарадња са Министартсвом финансија у сегменту управљања јавним дугом. С тим у вези, у извјештају МЦМ-а за протеклу годину, посебно је похваљен квалитет техничке сарадње са Црном Гором и окарактерисан као један од  најбољих примјера координације. Разговарано је о могућности наставка техничке сарадње у области развоја домаћег тржишта капитала, уз одржавање опрезног односа изложености банака према Држави и уз додатно унапређење Стратегије за  управљање дугом. У циљу даљег развоја финансијског система, затражена је техничка помоћ за унапређење консолидоване супервизије и развоја механизама за резолуцију банака. 

У наставку дана, делегација се сусрела и са представнцима НРW банке, на челу са извршним директором Франк Рицхтер-ом, са којима је дискутовано о актуелној ситуацији на међународним финансијским тржиштима, као и о управљању девизним резервама. Такође су настављени разговори са представницима комапаније Де ла Руе везано за активности управљања и чувања готовог новца.

На састанку са извршном директорицом ИФЦ-а (Интернатионал Финанце Цорпоратион) за Европу и Централну Азију, г-ђом Wиебке Сцхлоемер, министар Радуновић је изразио задовољство значајним растом портфолија ИФЦ-а у Црној Гори, посебно у области инфраструктуре и  финансирања пројеката локалне самоуправе. Посебно је наглашен квалитет  експертске помоћи коју ИФЦ пружа на пројекту концесије Аеродрома Црне Горе. Истакнуто је да доношење новог Закона о јавно-приватном партнерству отвара нове могућности за сарадњу са Црном Гором, обзиром да у реализацији јавно-приватних партнерстава ИФЦ има огромну компаративну предност.

Наша делегација је, са представницима осталих 14 земаља чланица, учествовала и на састанку Холандско-белгијске конституенце, на којем су анализирани најновији глобални макроекономски трендови  и њихов утицај на земље чланице.


ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЦРНЕ ГОРЕ И МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?