Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у посјети корисницима ИПАРД подршке у Пријестоници: Чувајући традицију правимо договор за ововремени напредак привреде, Цетиња и Црне Горе

Објављено: 12.10.2018. 19:49 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Предузетници са подручја Цетиња, њих 12, у протеклој години инвестирало је укупно 1,55 милиона еура у унапређење својих прерађивачких капацитета, уз бесповратну подршку у износу од око 650 хиљада еура обезбијеђених из ЕУ фондова и националног буџета.

Приликом обиласка предузетника који су успјешно реализовали планиране инвестиције, потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић саопштио је да је Цетиње са ових 12 пројеката једна од најефикаснијих општина по искоришћењу средстава бесповратне подршке кроз ИПАРД. 

Потпредсједник Симовић током првог дана посјете Цетињу, обишао је винарије СКYМОНТ у Бобији и РАВИЛ у Грађанима, затим предузећа за прераду меса МОНСТАТЕ, ИНТЕРПРОДУЦТ, МАРТЕX и ТУРО, као и мљекару МИАМАР. У наставку дводневне посјете, у суботу, планирана је посјета предузећима за прераду меса МЕДИТЕРАНЕА, ЗРНОЖИТ и МИЈАЊА, као и мљекари МИЛМАРЦ гроуп. Конференцију за новинаре потпредсједник Владе одржао је на гувну које се налази у кругу предузећа МАРТЕX.

“Данас смо заједно на гувну, мјесту на коме су се Црногорци вазда састајали, зборили и договарали. Данас смо у посјети цетињским произвођачима хране да разговарамо о изазовима у њиховом пословању и о њиховим развојним плановима. Чувајући и његујући традицију, правимо договоре за ововремени напредак: и привреде и Цетиња и Црне Горе”, казао је Симовић.

MPRRMPRR 

Омогућавамо отварање нових и сигурност постојећих радних мјеста 

Он је том приликом истакао да је ИПАРД програм подршке, поред јачања конкурентности, ширења обима и асортимана производње, оснажио одрживост пословања ових предузећа, омогућио отварање нових и сигурност постојећих радних мјеста.

Потпредсједник је изразио задовољство и структуром подржаних пројеката, у којој су погони за производњу сухомеснатих производа, сираре и винарије. “Оваква структура је значајна не само за производњу хране, већ и за област туризма, кроз диверзификацију и снажење наше туристичке понуде. Црногорску културу хране, као дио нашег укупног идентитета препознавали су и данас препознају бројни познати и признати путописци, гастрономи и кулинари широм свијета. Богате палете производа ових предузећа, представљају спој јединствених природних услова и генерацијске традиције, али и усвојених најзахтјевнијих стандарда квалитета и безбједности хране, исказаног предузетничког духа и посвећеног рада око 150 запослених и преко 200 коопераната”, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Цетињски произвођачи чувари црногорске културе хране

“Црногорски пршут, груда сира и ока вина – од памтивијека су били на трпези у овоме крају и постали препознатљиви бренд који је грађен генерацијама. На трпезу су се овдје увијек износили плодови који су настајали у непрекидној борби са природом, плодови парчета земље у каменом мору, окупаном сунцем и ловћенским кишама. Управо из такве сталне борбе рађа се и оно најбоље – најквалитетнији плодови које вриједни и искусни зналци претачу у најбољу храну и најбоља вина”, казао је потпредсједник Симовић.

Истичући да је то само дио црногорске културе хране, Симовић је казао да су други, не мање значајан дио, подарили људи. “То је наше традиционално гостопримство по коме нас свијет препознаје, радо нам долази и увијек се враћа. Због свега овога, произвођачи са Цетиња својеврсни су чувари наше богате традиције и наше особености”, казао је Симовић.

Он је оцијенио да јединствени спој туризма, богатог културног, духовног и историјског насљеђа и гастрономске понуде, из године у годину у Пријестоницу привлачи све већи број туриста, и представља значајан потенцијал за унапређење привреде, за реализацију нових предузетничких идеја и квалитета живота Цетињана.

MPRRMPRR

У процедури одобравање нових, близу 4 милиона еура, инвестиција на Цетињу

Према ријечима Симовића, значајне реализоване инвестиције 12 предузетника на Цетињу представљају само најаву много већих и значајнијих инвестиција на овом подручју, и то већ крајем ове и током наредне године.

Како је саопштио, у току је реализација два јавна позива у оквиру великог ИПАРД-а, гдје је са подручја Пријестонице Цетиње пристигло 6 захтјева за инвестиције у износу од преко 3,9 милиона еура и бесповратну подршку од преко 1.600.000 еура.

Потпредсједник Владе захвалио се ЕУ партнерима на подршци у реализацији свих ових пројеката који ће, како је оцијенио, дати врло значајан импулс даљем јачању пољопривредног сектора. 

Бројне активности које смо предузели дају конкретне и мјерљиве резултате, и сваким даном све је већи број грађана који поносно могу рећи да је пољопривреда њихов бизнис – и то уносан и одржив бизнис”, казао је Симовић.

Он је и овом приликом позвао представнике медија да активно и објективно подрже заједничке напоре Владе, европских партнера и вриједних предузетника, напоре који, како је рекао, обезбјеђују нова запошљавања, стварање нове вриједности и унапређење квалитета живота. Такође, захвалио се свим медијима који такав допринос дају у континуитету.

Обраћање ППВ Милутина Симовића


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?