Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пејовић:Приоритетни циљ Владе Црне Горе афирмација вриједности заштићених међународним правним стандардима

Објављено: 12.10.2018. 21:19 Аутор: ПР служба

Ко су браниоци људских права, у каквом контексту живе и раде, са којим се изазовима суочавају биле су кључне теме панел дискусије на Правном факултету посвећене 20. годишњици усвајања Декларације о браниоцима људских права, којом се потврђује значај и легитимитет рада у области људских права и потврђује да је свако бранилац људских права својим дјеловањем, без обзира на пол, године, етничку припадност или друштвени статус. 

На панел дискусију испред Министарства за људска и мањинска права, начелница за родну равноправност, Биљана Пејовић  је истакла да је приоритетни циљ Владе Црне Горе  афирмација вриједности заштићених међународним правним стандардима, а посебно људских права и слобода и борба против дискриминације. Пејовић је додала да се браниоци људских права суочавају са специфичним ризицима и често су мете атака због рада на пољу људских права, стога је њима потребна посебна и већа заштита на локалном, националном и међународном нивоу.

“Као браниоце људских права, поред институција, препознајем невладине организације и појединце, прије свега, они играју виталну улогу у демократским друштвима. Такође, активна ангажованост људи, група, организација и институција је од суштинске важности како би се осигурао стални напредак ка испуњавању међународних људских права”,  нагласила је Пејовић, и додала да браниоци људских права поступају појединачно или заједно са другима, како би унапредили људска права и основне слободе и борили се за њихову заштиту и остваривање на локалном, националном, регионалном и међународном нивоу.

Догађај је организован у сарадњи Министарства вањских послова, Система Уједињених нација у Црној Гори и Правног факултет Универзитета Црне Горе а у оквиру заједничке иницијативе Владе Црне Горе и Система УН у земљи којом се кроз низ догађаја промовише значај поштовања људских права и обиљежава 70 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима.

Министарство за људска и мањинска права

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?