Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење, у сарадњи са НВО Бициклистичким клубом Перун у НК обиљежен Медјународни дан сеоских жена

Објављено: 16.10.2018. 14:24 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Поводом Међународног дана сеоских жена, као и Свјетског дана пјешачења, који се обиљежавају 15. октобра, Бициклистички клуб „Перун“ из Никшића, уз подршку Министарства пољопривреде и руралног развоја  и Министарства за људска и мањинска права, већ четврту годину заредом организује обилазак жена предузетница на Градској пијаци, као и пјешачку туру у заштићеном подручју парк шуме Требјеса.

Министарство пољопривреде и руралног развоја подржало је активност цивилног сектора, препознајући важност истицања значајне улоге коју жена има у пољопривреди и производњи хране, посебно са аспекта одржавања и напретка породичних газдинстава, као и живота у руралним подручјима Црне Горе. Циљ је да се и на овај начин допринисе оснаживању сеоских жена и њиховом подстицању да искористе расположиве могућности за даљи развој предузетништва. 

Осим представника клуба “Перун” у акцији су учествовали ученици Основне школе “Милева Лајовић латовић” са наставницама и дјеца из вртића “Косовка дјевојка - Драган Ковачевић”, са васпитачима. Дјеца су посјетила жене предузетнице на Градској пијаци, разговарала са њима и у знак пажње и уважавања поклонили им по букет цвијећа. Заузврат, малишани су награђени домаћим квалитетним и здравим производима, загрљајем и осмјехом.   

MPRRMPRR

Према ријечима директорице НВО “Перун” Ане Петровић Његош, циљ акције је да се укаже на значај сеоске жене и њен велики допринос друштву. “Иако сеоске жене широм свијета имају важну улогу у развоју сеоских подручја, пољопривредној производњи и обезбјеђивању породичне егзистенције, њихова улога није довољно цијењена, ни промовисана. Идеја да обиљежимо Међународни дан сеоских жена настала је прије четири године. Обилазећи на бициклу планинске крајеве и руралне области Црне Горе примијетила сам углавном жене на њивама и у баштама. Њихов рад на њиви, фарми и уопште на домаћинству није ни мало лак, јер осим физичког ангажмана захтијева и бригу о продаји производа и осигуравању егзистенције породици”, казала је Петровић.

Она је изразила задовољство резултатима и овогодишње акције, која се може мјерити и захвалношћу жена које су дјеца обишла. “Обрадовала их је посјета и идеја обиљежавања дана посвећеног сеоским женама, а како су нам рекле, оне га обиљежавају онако како знају – радно”, каже Петровић Његош.

Истовремено, пјешачком туром кроз парк шуму Требјеса, организатори су указали на важност здравих стилова живота и адекватне исхране, чиме су жељели да укажу и на значај куповине и потрошње домаћих производа.

Идеја о обиљежавању Свјетског дана сеоских жена покренута је 1995. године током четврте УН Конференције о женама, одржане у Пекингу.

MPRRMPRR

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?