Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић: У превенцији насилног екстремизма важна је улога свих субјеката друштва: државних институција, локалне заједнице, грађана и медија

Објављено: 16.10.2018. 20:01 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић је, отварајући други састанак регионалне мреже националних координатора за борбу против насилног екстремизма у земљама Западног Балкана који се ове године одржава у Будви, саопштио да је потребно интензивирати активности на подизању свијести грађана, посебно младих, о ризицима радикализације и улози младих и грађана у превенцији насилног екстремизма. “У том смислу, важна је улога локалних заједница, грађана и медија, јер у спрјечавању екстремистичког насиља треба да учествују не само надлежни државни органи, већ сви субјекти друштва” – оцијенио је министар Нухоџић.

У наставку, министар је нагласио да су стратешки правци дјеловања Црне Горе усмјерени ка ефикасној имплементацији Стратегије за сузбијање насилног есктремизма, кроз јачање сарадње са регионалним и међународним партнерима у сузбијању и превенцији ове појаве, обуке за службенике који раде са појединцима и групама изложеним ризику, размјену знања и најбољих пракси у циљу осмишљавања превентивних мјера и развоја програма подршке члановима екстремистичких група за напуштање истих и дерадикализацију, као и сарадњу са цивилним друштвом и приватним сектором за рјешавање проблема на које се наилази на интернету.

Представници Европске комисије су подсјетили на Заједнички акциони план за Западни Балкан, који су на министарском форуму ЕУ-Западни Балкан почетком октобра у Тирани потписали европски комесар за унутрашња питања и миграције Димитрис Аврамопулос и министри шест земаља са Западног Балкана, а који се надовезује на Стратегију Европске комисије за Западни Балкан и Декларацију из Софије, у правцу заједничког рада у борби против тероризма. Акцентовали су значај квалитетног спровођења овог Акционог плана, како би се осигурало заједничко усмјерење ка конкретним резултатима у рјешавању постојећих безбједносних изазова, с посебним освртом на спрјечавање радикализације, ефикаснију размјену информација, борбу против финансирања тероризма и заштиту грађана.

Заједнички је исказано увјерење да ће рад регионалне мреже бити добар основ за унапређење сарадње и да ће се кроз међусобну размјену искустава унаприједити постојећи и развити нови механизми за сузбијање радикализације и насилног екстремизма.

Састанак регионалне мреже националних координатора за борбу против насилног екстремизма је организован у оквиру иницијативе Европске уније “Интегрисано управљање на подручју унутрашње безбједности у земљама Западног Балкана”.












Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?