Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Едукација о заштити од насиља у породици и малољетничких присилних бракова међу ромском популацијом

Објављено: 15.10.2018. 20:42 Аутор: ПР служба

Министарство за људска и мањинска права у сарадњи са националном Канцеларијом за борбу против трговине људима, невладином организацијом Центар за ромске иницијативе“, одржало је, у Пљевљима, обуку ромским и египћанским родитељима заједно са ученицима/ама Основне школе „Бошко Буха“ о проблематици малољетних бракова. Са дјецом је разговарано како да препознају насиље у породици и како треба поступити уколико се насиље догоди, као и о посљедицама малољетних уговорених бракова. Поред наведених тема предавачи/ице су указали/е и на изузетно велики значај образовања за ромску и египћанску популацију, што је предуслов за укључивање у све токове друштвеног живота у Црној Гори.

Учесници едукације су се жалили да немају воду за пиће у ромском насељу „Црница“, а воду коју им доносе једном мјесећно у насељу, путем цистерни, није довољна да задовољи све њихове потребе. У њиховој близини такође је велика депонија гдје се истовара отпад града. Такође током кишних периода, ствара се велико блато у самом насељу, од откопа руде, који је у њиховој близини, и који додатно погоршава њихову ситуацију. Ромско насеље је три ипо километра удаљено од града, И  изоловано од осталих грађана што им значајно отежава социјализацију. Додатни проблем је и писменост кја је на ниском нивоу.

Министарство за људска и мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?