Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Почео програм обуке за сертификацију рачуновођа у јавном сектору (ПАЦТ) за трећу генерацију полазника из Црне Горе

Објављено: 17.10.2018. 20:06 Аутор: министарство финансија
ministarstvo finansija

Министарство финансија и Управа за кадрове Црне Горе и Центар за финансијску изузетност (ЦЕФ) данас су званично отворили обуку ПАЦТ за трећу генерацију рачуновођа у јавном сектору Црне Горе.

Отварајући скуп начелница у Директорату за државни трезор Министарства финансија, Марија Уљаревић Поповић поручила  је да ће ,,квалитетне рачуноводствене информације које су садржане у тачним, поузданим и свеобухватним рачуноводственим извјештајима бити кључне за доношење одлука и квалитетно управљање ресурсима у јавном сектору”.

Гошћа из Министарства финансија Републике Словачке, Марианна Мацашкова, специјалиста за развој сарадње навела је да је покретачка визија Црне Горе – чланство у ЕУ и да ће Словачка преко програма обуке пренијети одређена знања нашој земљи на европском путу реформи јер и реформе су лакше уз обуке, док је директорица Управе за кадрове ЦГ, Светлана Вуковић полазнцима  треће генерације поручила да ће ово бити захтјевна обука, али да ће уз велико ангажовање кандидати стећи боље компетенције и усвојити нова знања која ће им користити у даљем раду.

Пројекат  је, како је нагласио амбасадор Републике Словеније у Црној Гори, Њ.Е. г-дин Митја Мочник, усклађен са потребама Владе Црне Горе и полазници ће бити богатији за знања у складу са највишим међународним стандардима и изјавио да обука рачуновођа у јавном сектору представља наставак сарадње између Словеније и Црне Горе.

Похађање обуке представља додатни корак за полазнике који ће током програма учити и  развијати се и на бољи начин се спремити за прелазак на обрачунско рачуноводство, порука је директора програмског тима у ЦЕФ-у, Роберта Бауцхмуллера. Директорица за образовање и чланство у ЦИПФА-и, Линдие Енгелбрецхт је истакла да су почаствовани што су у могућности да подрже обуку и да поздрављају напоре Владе Црне Горе која ради на јачању квалификација у јавном сектору.

ПАЦТ обука представља дио напора црногорске Владе у изградњи и јачању професионалних квалификација за рачуновође у јавном сектору и наставак успјешних обука спроведених у периоду 2016-2018, када је 47 успјешних полазника добило међународно признати ЦИПФА сертификат.

Партнери у спровођењу обуке, Министарство финансија Црне Горе, Управа за кадрове Црне Горе, ЦЕФ и Овлашћени институт за јавне финансија и рачуноводство (ЦИПФА) ће извршити обуку до 40 кандидата, обезбиједити материјал за обуку високог квалитета и додијелити међународни сертификат полазницима који успјешно заврше обуку.

Програм финансијски подржава Министарство финансија Републике Словачке и словеначко Министарство вањских послова кроз развој међународне сарадње; док Министарство финансија Црне Горе и ЦЕФ пружају нематеријалну подршку.

Овдје можете преузети уводна обраћања:




ПР СЛУЖБА
МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?